Vreme de trei zile, misterioasa Cetate a Luminii se găteşte în straie de sărbătoare şi oferă găzduire celor 200 de cavaleri, domniţe, meşteşugari, menestreli şi miilor de vizitatori care-i vor trece pragul, pentru a se bucura împreună şi pentru a regăsi curat spiritul epocii medievale.
Autor: Milu OLTEAN
A devenit deja tradiţie ca, în luna lui Cuptor, Mediaşul să redescopere gloria cavalerilor cu spade strălucitoare, a domniţelor neasemuit de frumoase, a legendelor de vitejie şi a faptelor consemnate în cronici îngălbenite de vreme. De astăzi până duminică, Mediaşul este sub „asediul” cavalerilor, domniţelor, actorilor, menestrelilor şi meşteşugarilor, cu prilejul celei de-a şaptea ediţii a festivalului „Mediaş – cetate medievală”.
Cu mic, cu mare, la parada medievală
Deschiderea oficială a festivalului este programată astăzi, de la orele 15, odată cu parada întoarcerii în Evul Mediu a domniţelor, cavalerilor, muzicienilor, stegarilor şi a nobililor meşteşugari. La defilare participă Cavalerii Cetăţii Bârsei, Ordinul Cavalerilor Lup, Lupus Dacus, Gladius Dei, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Paladinii de Terra Medies, pe traseul strada Mihai Viteazu - strada Stephan Ludwig Roth - Piaţa Regele Ferdinand şi retur. La fel ca şi anul trecut, locaţia în care se va desfăşura marea majoritate a evenimentelor înscrise în program va fi primitoarea curte a Muzeului Municipal. Pentru al şaptelea an la rând, cetatea îşi deschide larg porţile şi reînvie spiritul cavalerilor cu prilejul Festivalului Mediaş-Cetate Medievală.
Festivalul medieval înseamnă istorie redescoperită |
Cavaleri, domniţe şi meşteri pricepuţi
Festivalul continuă reţeta de succes pe care a verificat-o, într-o manifestare care să aducă în acelaşi spaţiu muzica şi dansul medieval, turniruri, prezentări de arme, dar şi meşteşuguri tradiţionale. Şase ordine cavalereşti - Cavalerii Cetăţii Bârsei, Ordinul Cavalerilor-Lup, Lupus Dacus, Gladius Dei, Ordinul Cavalerilor de Mediaş şi Paladinii de Terra Medies - sunt gata să le arate tuturor cum se purtau luptele în perioada medievală, care erau armele şi cât de iscusiţi erau cavalerii. Pentru Ordinului Cavalerilor de Mediaş, participarea la festival este deja o datorie, medieşenii fiind pregătiţi să le demonstreze medieşenilor şi turiştilor măiestria care le-a dus faima în toată ţara. „Sunt peste zece ani de când facem treaba asta şi îmi aduc aminte că ne-am câştigat numele mai mult în afara oraşului, apoi am fost recunoscuţi şi aici, unde a devenit deja tradiţie să fim în fiecare an. Anul acesta, vom prezenta la Mediaş o poveste pe care n-am mai jucat-o aici, «Povestea trubadurului», o reprezentaţie spectaculoasă, vom avea şi prezentări de arme. Suntem convinşi că festivalul va fi la înălţime prin prisma tuturor celor care sunt invitaţi. Sperăm ca spectatorii să vină în număr mare, pentru a ne bucura împreună de această sărbătoare”, mărturiseşte Nicolae Lupu, reprezentant al Ordinului Cavalerilor de Mediaş.
Muzică la superlativ
Fiecare zi a sărbătorii medievale este presărată cu momente artistice de excepţie, iar în privinţa invitaţilor, organizatorii au alcătuit un program care le va prilejui medieşenilor întâlniri cu artişti de prima mână. Prin urmare, astăzi, de la orele 18.30, pe scena din curtea muzeului va concerta formaţia „Focul Viu”, iar de la 19.00, Alexandra Fiţ susţine un concert extraordinar la Sala „Traube“. Mâine, de la orele 12,30 spectatorii sunt aşteptaţi la un concert coral susţinut de corul de cameră „Mediensis” al municipiului Mediaş, apoi programul concertelor continuă cu trupa „Lyra” de la orele 17.00. Formaţia „No'Mads” prezintă un concert de muzică medievală de la orele 18.00, pentru ca seara să se încheie cu binecunoscutul cantautor Nicu Alifantis, prezent pe scenă începând cu orele 19.00. În ultima zi de festival, pentru medieşeni va cânta grupul folk „Moto”, cu începere de la orele 17.00. Concertul de gală va fi susţinut de Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, cu începere de la orele 18.30.
Ceva pentru fiecare
Agenda festivalului este pigmentată cu o serie de momente unice, de la prezentări de produse meşteşugăreşti, la dansuri şi întreceri cavalereşti, turniruri, prezentări de arme, precum şi spectacole pirotehnice puse în scenă de trupa „Hypnosis” şi Cavalerii Gladius Dei. Azi, spectatorii sunt aşteptaţi la vernisajul expoziţiei de arme „Pe viaţă şi pe moarte” la Muzeul Municipal Mediaş, precum şi la „Steysha School of Irish Dance” - Dans tradiţional irlandez, iar de la orele 21.15, teatrul „Scena” ne propune spectacolul „Farsa jupânului Pathlein”. Sâmbătă este programat vernisajul expoziţiei „Din istoria poliţiei române”, tot la Muzeul Municipal Mediaş, iar la orele 16.00 va fi vernisată expoziţia de fotografie „Arhitectura Mediaşului” la Galeria Casa Schuller. Ziua de duminică este şi ea una plină, care face loc şi treatrului de mare calibru, astfel că de la orele 19.30 actorii de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu prezintă la Sala Traube spectacolul „Balul burlacilor”.
Tradiţia merge mai departe
Primarul Mediaşului, Teodor Neamţu, consideră că programul consistent al celei de-a şaptea ediţii a festivalului medieval va reuşi să se ridice la înălţimea aşteptărilor publicului, care în mod cert are de unde alege. Mai mult decât atât, Neamţu este de părere că festivalul este în creştere de la an la an, fapt care nu poate fi decât un lucru bun pentru Mediaş. „Este o onoare şi o bucurie în acelaşi timp să putem anunţa că Primăria Mediaş, prin Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, organizează cea de a şaptea ediţie a festivalului «Mediaş – cetate medievală», iar pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Acest festival devenit deja tradiţional are recunoaştere şi este în creştere de la an la an, iar acest lucru nu poate fi decât îmbucurător pentru noi toţi. Pentru al doilea an consecutiv, festivalul va avea loc la Muzeul Municipal, unde sunt aşteptaţi peste 200 de cavaleri, domniţe, vrăjitoare, muzicieni, stegari şi meşteşugari. Festivalul va fi presărat cu multe momente inedite, expoziţii de arme, spectacole de teatru şi multe reprezentaţii cu efecte pirotehnice. Muzica este şi ea la înălţime, îi avem invitaţi pe Nicu Alifantis, Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Alexandra Fiţ, trupele «Lyra», «Focul Viu», «No’Mads», «Motto», care cred că ne vor oferi spectacole de excepţie. Vom avea trei zile pline de evenimente, la care îi invităm pe toţi medieşenii şi pe toţi cei dornici să intre în atmosfera medievală”, a spus edilul-şef.
Nicolae Lupu | Ordinul Cavalerilor de Mediaş
„Noi suntem o apariţie specială, prin comportament, stil de luptă apropiat de cel real, avem şi un arsenal bine pus la punct, suntem fideli în prezentarea stilului cavaleresc, suntem bine înzestraţi la capitolul echipament şi arme, iar cei care vin la spectacolele noastre au ce să vadă.”