Aproape 20.000 de lei pierde anual societatea Apa Târnavei Mari, din cauza celor certaţi cu legea. Furturile capacelor de canal s-au înmulţit odată cu transformarea a zeci de străzi în şantiere. La fel şi riscurile care îi pândesc pe trecători.
Autor: Mihai COLIBABA
Autorităţile nu ştiu cum să mai asigure gurile de canal, pentru a-i opri pe "colecţionarii" de fiare vechi |
Sărăcia şi ignoranţa îi împing pe unii medieşeni să provoace adevărate capcane pe domeniul public. „În primul semestru al anului 2011, în Mediaş s-au furat aproximativ 50 de capace de canal. Toate capacele sunt înlocuite, după ce se semnalează furtul. Din păcate, unele dintre ele se fură din nou. Mai mult, se fură și semnalizările de circulaţie şi de securitate aferente capacelor lipsă. Inclusiv capacele provizorii din lemn se fură”, susţine Iulia Tarnu, şefa serviciului Relaţii Publice al S.C. Apa Târnavei Mari S.A. Surprinzător, cele mai multe furturi se petrec în centru, dar cazuri numeroase s-au înregistrat şi în zona Târgului, cartierul Vitrometan şi pe drumul de centură Vitrometan-Gura Câmpului.
Prejudiciu uriaş
Frecvenţa furturilor a crescut după demararea lucrărilor la proiectul de reabilitare pe care îl derulează operatorul regional de apă-canal. „În ceea ce priveşte prejudiciile materiale, costul unui capac variază între 300 și 500 de lei, la care se adaugă costul manoperei în vederea montării şi al semnelor de circulaţie şi securitate. Valoarea anuală totală a prejudiciilor din cauza furturilor de capace de canal variază între 15.000-20.000 de lei pentru sucursala Mediaş”, explică Iulia Tarnu, pentru Monitorul de Mediaş. De recuperat, se recuperează puţin – între 5 şi 15 la sută din pagube.
Citiţi articolul integral în ediţia tipărită a ziarului.