Mihai Iuga a descoperit radioul în copilărie. Aproape patru decenii, şi-a dedicat viaţa acestui mijloc de comunicare. Are peste 140.000 legături radio confirmate şi a peste 120 de diplome. Imediat după revoluţie, a pus bazele Radio Mediaş 727.
Autor: Alex PÎNTEA
În fiecare zi, în fiecare minut, oamenii comunică între ei, schimbă informaţii. Pentru asta, folosesc diferite mijloace de comunicare, iar radioul este fără doar şi poate unul dintre cele mai rapide şi eficiente. Pentru Mihai Iuga, radioul înseamnă o pasiune pe altarul căreia şi-a dedicat o parte importantă a vieţii. „Comunicarea la distanţă între oameni m-a pasionat din clasa a VII-a. Am devenit radioamator, un sport care îmi permitea să iau legătura cu oameni aflaţi la mare distanţă prin intermediul staţiilor radio”, povesteşte Iuga.
Fire perfecţionistă
Elev fiind, a hotărât să se înscrie la Casa Pionierilor din municipiul Mediaş. Acolo s-a iniţiat în tainele radioului, iar la vârsta majoratului şi-a construit prima staţie. „Era în 1964-1965, atunci când am construit prima variantă de staţie cu lămpi radio mari. Avea un consum de energie foarte mare. Pe atunci erau benzi rezervate pentru radioamatori. În comunism erau frecvenţe şi pentru radiodifuziune privată, dar statul socialist nu le-a lăsat libere”, îşi aminteşte Mihai Iuga. De-a lungul anilor a mai construit încă şapte variante de staţii radio.
Citiți articolul integral în ediția tipărită a ziarului.