O presupusă filieră din Mediaş apare în scandalul iscat, zilele trecute, la Direcţia de Asistenţă Socială a judeţului Sibiu.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, acuză fraude de peste 80 la sută în ceea ce priveşte acordarea certificatelor de handicap la nivelul Sibiului, indicând un prejudiciu de un milion de euro pe an.
Autor: Mihai COLIBABA
Investigaţia aflată în plină desfăşurare în judeţul Sibiu relevă ilegalităţi serioase. Cel mai recent control efectuat de specialiştii Ministerului Muncii, în perioada august-septembrie, a avut în vedere 530 de posesori de certificate de handicap din judeţul Sibiu, din care 100 nu s-au prezentat la evaluare şi se vor trezi cu certificatele suspendate. În rest, 97 la sută din cele 140 de persoane care acuzau afecţiuni respiratorii nu au fost depistaţi cu aşa ceva, 88 la sută din cei 109 presupuşi bolnavi mintal s-au dovedit a fi perfect sănătoşi, iar 27 la sută dintre restul de 181 de beneficiari nu aveau afecţiunile pentru care primeau pensii. „Practic, din 430 de persoane verificate, 354 fraudau banii pentru asistenţa socială. Dacă într-un singur judeţ frauda este de 82%, putem avea imaginea clară a dimensiunii fraudei din banii de asistenţă socială”, a subliniat ministrul democrat-liberal.
Pe mâna poliţiei
În scandal sunt implicate şi persoane din zona Mediaş, de a căror identificare se ocupă Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Sibiu. „Comisia Superioară a constatat existenţa încadrării ilegale în grad şi tip de handicap în baza unor afecţiuni medicale inexistente, prin obţinerea în mod fraudulos a documentelor medicale aferente încadrării şi a anchetelor sociale, existând indicii asupra existenţei unor filiere între persoane din diferite comunităţi (Velţ-Bazna, Apoş-Bârghiş, Porumbacu, Mediaş)”, a precizat Beatrice Muntean, din partea Direcţiei de Asistenţă Socială Sibiu, într-un raport înaintat Consiliului Judeţean.
Îşi pierd certificatele
Bolile inventate au cauzat un prejudiciu enorm bugetului, iar fenomenul pare să fi luat amploare în ultimii cinci ani. „Toţi aceşti factori au dus la supradimensionarea sistemului persoanelor adulte cu handicap neinstituţionalizate din judeţul Sibiu cu o intensitate crescândă, începând cu anul 2005 până în luna noiembrie 2010, ajungându-se la un număr de 12.389 de persoane adulte cu handicap aflate în evidenţă în 2005, dintre care 5.661 cu valabilitate permanent, la un număr de 18.576 la 30.06.2011, dintre care 15.164 cu valabilitate permanent. Comisia Superioară consideră necesară anularea calităţii de persoană cu handicap pentru cei care nu se încadrează într-un grad de handicap şi suspendarea pentru cei care nu s-au prezentat la reevaluare”, arată Muntea.
Sulfina BARBU | ministrul Muncii: „Prejudiciul care va fi stabilit prin continuarea controalelor în judeţul Sibiu ne arată că, practic, s-au plătit ilegal aproximativ un milion de euro pe an unor persoane care aveau certificate fără să aibă bolile respective.”