Este dimineaţă. Numai ce aţi ieşit din casă şi vă îndreptaţi către autoturismul dumneavoastră pentru a pleca la serviciu, la cumpărături sau, pur şi simplu, sunteţi dornici de o plimbare cu maşina. Şi... surpriză, constataţi că geamul a fost spart şi vă lipsesc casetofonul, aparatul de detectare a radarului, o geantă, acte sau alte bunuri. Urmează telefonul la numărul unic pentru situaţii de urgenţă, 112, apoi poliţiştii desfăşoară cercetările pentru a soluţiona furtul.
Ştim că o parte dintre dumnevoastră, stimaţi cititori, aţi început ziua, din păcate, în aceste condiţii, după ce aţi devenit victime ale infracţiunii de furt din autovehicul.
Un om informat este un om prevenit, de aceea venim în spijinul tuturor deţinătorilor şi conducătorilor de autovehicule şi vă spunem că puteţi împiedica aceste fapte prin luarea unor măsuri de siguranţă elementare, dar vitale. În permanenţă trebuie să aveţi în vedere, în primul rând, cauzele care favorizează aceste evenimente neplăcute. Lipsa sistemelor de alarmare şi a dispozitivelor antifurt din dotarea autoturismelor sau folosirea improvizaţiilor, parcarea autoturismului în locuri improprii, dosnice, lăsarea la vedere a unor bunuri tentante, neîncuierea portierelor, toate acestea sunt circumstanţe care îi determină pe cei certaţi cu legea să îşi îndrepte atenţia către maşina dumneavoastră. Bunurile sustrase le oferă posibilitatea obţinerii de câştiguri facile şi imediate, aşa că vă sfătuim să acordaţi importanţa cuvenită prevenirii comiterii unor astfel de infracţiuni.
Cum faceţi acest lucru? Verificaţi dacă portierele sunt încuiate şi asigurate atunci când plecaţi din autoturism, parcaţi maşina, pe timpul nopţii, numai în locuri iluminate şi vizibile şi controlaţi dacă roata de rezervă şi sistemul de închidere a portbagajului sunt asigurate corespunzător.
Dacă sunteţi deţinătorul sau conducătorul unui autovehicul pentru transportul de marfă, asiguraţi-vă că, în perioadele de repaus, maşina este oprită într-o parcare atent supravegheată, iar înainte de a vă repune în mişcare verificaţi încă o dată că încărcătura transportată este în regulă.
Luând în considerare faptul că aparatura electronică este la mare căutare, vă recomandăm să nu lăsaţi în autoturism, la vedere, radio - CD - playere, casetofoane, dispozitive GPS şi de detectare a aparatelor radar. Scoateţi-le din maşină pe timpul nopţii şi notaţi-vă marca, seria şi numărul acestora. Este foarte important să nu ţineţi în autoturism actele de identitate, permisul de conducere, actele de înmatriculare ale maşinii sau orice alte documente. Vă va fi de un real folos instalarea unui sistem de alarmă, iar blocarea axului volanului, a cutiei de viteze sau a sistemului de frânare constituie un mijloc de descurajare a hoţilor.
De asemenea, apelăm la spiritul cetăţenesc al tuturor şi vă sfătuim să sesizaţi de urgenţă Poliţia ori de câte ori observaţi că, în preajma autovehiculului, sunt persoane necunoscute, care nu au ce căuta în zonă în mod normal şi care studiază atent maşina. Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii referitoare la persoanele respective - aspect, înfăţişare, înălţime, vârsta aproximativă, hainele cu care sunt îmbrăcate, direcţia de deplasare, marca, numărul şi culoarea mijlocului de transport pe care îl folosesc - informaţiile pe care le transmiteţi fiind de mare ajutor poliţiştilor în eventualitatea producerii unui incident.
Respectând aceste câteva reguli şi aplicând măsurile de siguranţă care se impun, noi, poliţiştii, suntem convinşi că nu veţi deveni victime, ci beneficiarii unei vieţi sigure, aşa cum îşi doreşte fiecare dintre dumneavostră.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu,
Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii
Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii