Infracţiunile de furt din incinta societăţilor comerciale sunt tot mai frecvente, iar hoţii se specializează o dată cu fiecare nouă tentativă de furt, asta în cazul în care tentativa nu devine chiar o reuşită care, nu de puţine ori, se datorează însăşi neglijenţei manifestate de către cei care le administrează. Fiecare punct slab al administratorilor şi chiar al agenţilor comerciali este exploatat neîntârziat de răufăcători, cunoscut fiind că sunt înzestraţi cu „harul” de a identifica vulnerabilităţile.
Pentru a nu întinde infractorilor tocmai mâna de ajutor de care au nevoie pentru a-i prăda de bunuri, recomandăm administratorilor societăţilor comerciale să îşi ia măsuri eficiente de protecţie, oricât ar părea de costisitoare atât din punct de vedere financiar, cât şi din punctul de vedere al timpului care ar trebui alocat în acest sens, măsuri al căror unic scop este acela de a-i ţine la distanţă de neplăcerile create de acţiunile infracţionale ale hoţilor.
Deosebit de importantă în stoparea activităţii ilicite este manifestarea în permanenţă a unei atitudini de prevenire: montarea de sisteme de pază antiefracţie care să fie prevăzute cu dispozitive de alarmare şi dispozitive de supraveghere video, astfel încât întreaga suprafaţă a societăţii comerciale să poată fi vizualizată de către cei responsabili, iar în cazul în care prin preajmă se observă persoane rău-intenţionate, să se ia de îndată măsuri. Nu este de neglijat nici instalarea sistemelor de iluminare, care funcţionează pe bază de senzori de mişcare, ale căror dispozitive se vor activa la apropierea oricărei persoane.
Accesul în interiorul societăţilor comerciale trebuie să fie limitat şi controlat, motiv pentru care paza umană specializată constituie un pilon important al temeliei societăţii raportat la ceea ce presupune asigurarea bunurilor care fac parte din patrimoniul firmei.
Aceste modalităţi de asigurare a pazei nu numai că sunt reglementate şi impuse de lege, dar ele reprezintă în primul rând cel mai de temut duşman al hoţilor, având beneficiul de a crea între ei, hoţii, şi societatea comercială, o punte de netrecut.
În acelaşi context, aducem la cunoştinţa lichidatorilor judiciari faptul că, o dată cu preluarea patrimoniului unei firme, atât recomandările adresate administratorilor, cât şi măsurile sancţionatorii sunt valabile şi în ceea ce îi priveşte şi se aplică potrivit reglementărilor legale în vigoare.
Rubrica "Sfatul poliţistului" este realizată de
Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Sibiu.
Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Sibiu.
Abonează-te acum la Monitorul de Mediaş, cu doar 7 lei/lună! Detalii la telefon 0723-194.985.