marți, 15 noiembrie 2011

Publicat la 11/15/2011 12:22:00 p.m. de Redacţie

Ritm mai bun pentru proiectele prioritare

Guvernul a redactat o listă cu 60 de proiecte finanţate de UE care vor fi urmărite săptămânal. Implementarea multora abia depăşeşte 0%, deşi finanţarea se cifrează la 7 miliarde de euro. Intenţia autorităţilor ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la finele anului viitor. Patru dintre aceste investiţii au în vedere judeţul Sibiu, unul fiind cel derulat de S.C. Apa Târnavei Mari S.A.


Proiectul de la Mediaş valorează 90 de milioane de euro
Potrivit unui document obţinut de agenţia Mediafax, lista include proiecte de infrastructură locală, protecţie a mediului, termoficare, construcţie de autostrăzi şi drumuri naţionale, pentru care contribuţia financiară a Uniunii Europene reprezintă mai mult de jumătate din total, respectiv 4,7 miliarde euro din valoarea cumulată de 7,3 miliarde euro a lucrărilor.

54% până în decembrie 2012

Un stadiu mai avansat se înregistrează în cazul proiectelor începute acum trei ani. Vorbim, printre altele, şi de extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni, aflat într-un stadiu de implementare de 25,8%. Proiectul, al cărui beneficiar este operatorul regional Apa Târnavei Mari S.A., cu sediul în Mediaş, valorează 90 de milioane de euro, din care peste 71 de milioane sunt fonduri europene. A demarat pe 28 noiembrie 2008 şi ar trebui să se încheie la 28 decembrie 2013. Până la sfârşitul lui 2012, Executivul se aşteaptă ca stadiul şantierelor să atingă 54%.

Cu start de la zero

Mai mult de jumătate dintre proiectele selectate de Guvern se referă la lucrări de reabilitare şi extindere a sistemelor de apă şi apă uzată, iar majoritatea dintre acestea, semnate anul trecut sau la începutul acestui an, se află încă la un nivel zero al execuţiei. Pe această listă au fost incluse proiectele din 17 judeţe, relevante în strategia UE pentru Regiunea Dunării. Printre ele se regăseşte şi proiectul derulat de Apă-Canal S.A., privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov, pentru care se estimează un stadiu de 10,54% la finalul lui 2012. În valoare de peste 100 de milioane de euro, investiţia începută în aprilie se va încheia la 31 decembrie 2014.

Optimism şi licitaţie amânată

Pentru un sistem de management integrat al deşeurilor au fost identificate proiecte similare, care staţionează de aproximativ un an la un nivel foarte scăzut al execuţiei, dar pentru care autorităţile consideră că vor reuşi să urce stadiul lucrării la peste 50% din total. Pe listă au fost astfel incluse proiectele din judeţele Sibiu, Mureş, Neamţ, Cluj, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Arad. În cazul Sibiului, ar urma o evoluţie de la 0,75% la 65,8% pentru proiectul în valoare de aproape 22,7 milioane de euro. Acesta este programat să se implementeze până la 24 august 2013, deşi a parcurs doar 0,75% din luna mai 2010. Recent, Consiliul Judeţean a decis amânarea licitaţiei până pe 16 noiembrie, motivând că firmele interesate nu au timp să-şi pregătească ofertele. Proiectul îşi propune achiziţia echipamentelor de colectare, cuprinzând containere şi unităţi de compostare în gospodării, construirea unei linii de sortare cu o capacitate de 20.000 tone/an şi a două staţii de compostare cu capacităţi de 15.000 tone/an şi 7.000 tone/an, închiderea şi reabilitarea a cinci depozite urbane neconforme (Remetea, Agnita, Avrig, Tălmaciu şi Cisnădie), măsuri de creştere a gradului de conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri, separarea materialelor reciclabile la sursă, precum şi asistenţă tehnică şi supervizarea lucrărilor. De asemenea, implementarea va crea 77 de locuri de muncă, din care 70 la staţia de compostare din Şura Mică şi restul la cea din Târnava. 16 milioane de euro din totalul finanţării reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Şi autostrada e în vizor

Inaugurat de curând chiar de premierul Emil Boc, şantierul autostrăzii Sibiu-Orăştie ar trebui să ajungă la 40% la finalul 2012, potrivit aceluiaşi document publicat de Mediafax. Având ca termen de finalizare trimestrul II al anului 2013, autostrada cu patru benzi valorează peste 745 de milioane euro, din care Uniunea Europeană asigură 510 milioane, deşi lucrarea nu are o importanţă strategică la nivel regional. Deocamdată, constructorii aşteaptă descărcarea arheologică, întrucât săpăturile de lângă Sibiu au scos la iveală o aşezare veche de mii de ani.

Graba e necesară

Majoritatea proiectelor de pe lista prioritară, semnate anul trecut sau în primăvara acestui an, se află la un stadiu de execuţie care depăşeşte cu puţin 0% din total, în timp ce pentru alte proiecte semnate în 2009 sau în 2010 se reuşeşte cu greu să fie raportat un nivel de execuţie peste 1%. Proiectele semnate în 2008 se află într-un stadiu mai avansat de execuţie, dar nici în acest caz nu este depăşit un nivel de 50%. Toate aceste lucrări trebuie finalizate în intervalul 2012-2015.

Abonează-te acum la Monitorul de Mediaş, cu doar 7 lei/lună! Detalii la telefon 0723-194.985.
    Trimite prin e-mail