Oameni cu firi, vârste şi preocupări diferite, membrii Asociaţiei de Turism şi Ecologie Dianthus Mediaş sunt uniţi sub semnul prieteniei şi al voluntariatului. O mare familie de iubitori de natură, de sport, de ecologie şi turism, aşa poate fi descrisă cel mai bine Dianthus, care în acest an împlineşte 25 de ani de viaţă.
Cu această ocazie, preşedintele ATE Dianthus Mediaş, Feri Teglaş, a stat de vorbă cu reporterul Monitorului de Mediaş.
Cu această ocazie, preşedintele ATE Dianthus Mediaş, Feri Teglaş, a stat de vorbă cu reporterul Monitorului de Mediaş.
Reporter: Anul acesta împliniţi 25 de ani de activitate, sunteţi una dintre cele mai longevive organizaţii neguvernamentală non-profit din Mediaş.
Feri Teglaş: Dianthus s-a înfiinţat în 1987, ca şi club de turism pe lângă una din fabricile din Mediaş. Atunci erau cluburi de iubitori de munte pe lângă majoritatea fabricilor, la un moment dat era oraşul cu cele mai multe asemenea cercuri de turism, fiind vestit pentru numărul şi calitatea turiştilor şi alpiniştilor. Cabanierii mai vechi ne povestesc şi acum de câţi medieşeni colindau munţii în acei ani. În 1995, clubul a devenit Asociaţia de Turism şi Ecologie, dezvoltându-se odată cu societatea civilă şi răspunzând nevoilor de atunci.
Reporter: Ce s-a schimbat în România, în Mediaş, în toţi aceşti ani din punctul de vedere al asociaţiei voastre?
Feri Teglaş: Au fost multe schimbări, dinamica unui ONG care se bazează strict pe voluntariat este foarte mare. Înainte de ’89, mersul la munte era una din puţinele variante pentru timpul liber, normal că erau foarte mulţi. Acum sunt mai puţini, dar mai pasionaţi, mai echipaţi, cu performanţe mai multe. Legat de ecologie, problemele se amplifică, încercăm să dezvoltăm programe şi proiecte noi. În timp, la Mediaş au fost schimbări privind atitudinea administraţiei publice locale faţă de ONG-uri, situaţia a evoluat mult şi cred că acum lucrurile au intrat în normalitate. Au fost fluctuaţii şi în numarul de membri, în buget, mulţi ani am funcţionat cu buget zero, cu contribuţii personale. Legislaţia în domeniu s-a schimbat în bine, deşi este departe de a fi ideală.
Reporter: Ce înseamnă să fi voluntar în zilele noastre?
Feri Teglaş: Voluntarul crede în ceea ce face şi se implică total, iar beneficiile, chiar dacă nu sunt imediate, vin în mod sigur. Aş putea da propriul exemplu. La început, în Dianthus, am făcut designul materialelor de promovare, am făcut fotografii la acţiuni, pentru că-mi plăcea. Din pasiune, am învăţat programe de design, fotografie şi am ajuns să fiu angajat ca designer grafic, fără să fi făcut o facultate în domeniu, doar pe baza experienţei de voluntariat. În domeniul protecţiei mediului, noţiunea de voluntar este confundată cu cea de gunoier. De multe ori, la acţiunile de ecologizare, oamenii au crezut că suntem asistaţi social sau angajaţi de la salubrizare şi nu înţelegeau de ce venim noi şi tinerii să le amenajăm parcul. Am observant, în ultimul timp, mai ales în rândul tinerilor, o schimbare în acest sens, oamenii încep să înţeleagă voluntariatul şi beneficiile lui.
Reporter: Dacă ar fi să treceţi în revistă cele mai mari realizări ale organizaţiei voastre în toţi aceşti ani, care ar fi cele mai importante?
Feri Teglaş: Sunt foarte multe proiecte şi activităţi. Noi am început să facem curăţenie la periferia oraşului şi în alte zone încă din 1999-2000, când astfel de activităţi nu erau la fel de „trendy” ca acum. Mă amuză când vin partide politice sau alte organizaţii şi spun că sunt primii care se gândesc la mediu sau care ecologizează o anume zonă. Ţin minte, prin 1999, că eram ciudat priviţi când le spuneam oamenilor că am venit să le facem curăţenie în parc. Educaţia ecologică prin practică nu era prea înţeleasă. Din păcate, azi a ajuns subiect de campanie de imagine politică, dar tot e bine când mediul are de câştigat, nu? A fost emisiunea Ecoparalela TV la televiziunea locală, concursuri, premii, proiecte de mediu, de promovare a mişcării, a sportului, de comunicare. Sunt multe.
Reporter: Care activitate consideraţi că a avut cel mai mare impact asupra comunităţii?
Feri Teglaş: Crosul Binder, Mediaş Blog Awards, Comoara Cetăţii Mediaş, pluta de PET-uri pe Târnavă, Lira Dianthus, concursuri montane, ecologizarea izvoarelor de apă potabilă, curs de iniţiere în alpinism, excursii caritabile, toate au impact pe segmentul căruia ne adresăm. Cred că mare impact au acţiunile organizate cu şi pentru tineri şi acţiunile din domeniul ecologiei.
Reporter: Membrii voştri vin din mai multe segmente de activitate, până la urmă liantul care vă leagă este iubirea faţă de natură?
Feri Teglaş: Activăm în organizaţie ca şi voluntari, suntem firi diferite, cu preocupări diferite. Ne leagă iubirea de natură, sport şi ideea de prietenie. Şi cel mai important, dorinţa de a face ceva şi pentru comunitate şi pentru ceilalţi, în general. Eu vin din domeniul Marketing & PR, alţi colegi sunt manageri de firme de publicitate sau de fier forjat, administratori IT, specialişti în ecologie sau elevi şi studenţi.
Reporter: Cine este voluntarul anului la Dianthus?
Feri Teglaş: Toţi membri sunt voluntarii anului, întrucât echipa se mobilizează la orice acţiune care necesită spriijin din partea tuturor.
Citiţi interviul integral şi vedeţi mai multe imagini
în ediţia tipărită a ziarului.
în ediţia tipărită a ziarului.