Durerile de cap pot fi cauzate de foarte mulţi factori şi reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze pentru care diferite persoane se adresează medicului lor generalist. Cele mai multe astfel de afecţiuni nu sunt grave şi dispar, de regulă, de la sine. Pot fi atenuate cu ajutorul unor calmante uşoare sau datorită unei schimbări pozitive în stilul de viaţă.
De asemenea, tensiunile sau durerile oculare, oboseala ochilor şi vederea „înceţoşată“ reprezintă cauze la fel de obişnuite pentru controalele medicale... De astfel de afecţiuni suferă, în special, persoanele care depun activităţi susţinute la serviciu şi care lucrează foarte mult cu monitorul şi computerul, o sursă de stres pentru vedere. Durerile de ochi pot fi un semnal al apariţiei durerii de cap, însă pot fi cu uşurinţă evitate dacă ţii cont de câteva sfaturi generale.
O durere de cap poate varia de la un sentiment de tensiune în zona frunţii sau a cefei până la junghiuri înţepătoare şi ascuţite. Aceste dureri pot afecta întreaga suprafaţă a capului sau doar o parte, iar durerea se poate „deplasa“, poate afecta vederea sau poate cauza chiar greaţă şi senzaţie de vomă, în cazul în care devine acută. Cele mai obişnuite tipuri de durere de cap sunt cele de tensiune şi migrenele.
Durerile de cap de tensiune nu durează, de regulă, foarte mult timp. Printre simptomele acestora se numără:
- o durere generalizată, care nu este neapărat „concentrată“ asupra unei anumite părţi a capului;
- senzaţia de presiune în zona capului, a gâtului sau a cefei şi a ochilor.
Migrena, adesea o durere puternică, te poate scoate „din circulaţie“ până la trei zile... Acest tip de durere este, în general, localizată într-o anumită parte a capului, fiind însoţită adesea de senzaţia de ameţeala şi de vomă. Alte simptome sunt:
- vedere înceţoşată;
- poţi vedea lumini intermitente sau puncte negre;
- vorbire greoaie şi neclară;
- senzaţia de înţepături în mâini şi în zona feţei.
Oboseala ochilor poate fi o cauză a durerilor de cap pe care le trăieşti la muncă. Este foarte posibil să suferi din aceasta cauză dacă:
- eşti conştient de faptul că ai ochii foarte obosiţi şi ai o senzaţie de mâncărime sau de iritare în zona lor;
- de foarte multe ori îţi suprasoliciţi ochii sau ai dificultăţi în a vedea obiectele aflate la distanţă, după ce ţi-ai concentrat privirea asupra obiectelor aflate în imediata apropiere, sau invers;
- temporar, ai privirea înceţoşată;
- suferi de ameţeală sau dureri de cap.
Există foarte mulţi factori declanşatori pentru acest tip de afecţiuni şi mulţi dintre ei pot fi evitaţi. Chiar dacă programul de lucru nu îţi permite să ai foarte multă grijă de sănătatea ta, nu este nimic mai de preţ decât aceasta. Încearcă să îţi corectezi stilul de viaţă, pentru a te putea bucura de fiecare zi în parte şi, de ce nu, pentru a munci mai eficient. Nu vei da niciodată randament dacă simţi că cedezi...
Printre cauzele declanşatoare se pot număra:
- stresul;
- poziţia incorectă la birou;
- o zonă de lucru „stufoasă“ şi în dezordine;
- oboseala ochilor;
- abuzul de alcool.
Cauza apariţiei migrenelor o reprezintă o alterare a dimensiunii vaselor de sânge din apropierea creierului, iar unii dintre factorii declanşatori sunt:
- anumite alimente, cum ar fi ciocolata sau produsele lactate;
- alcoolul;
- stresul prelungit;
- luminile, zgomotele şi mirosurile puternice;
- în cazul femeilor, utilizarea pilulelor contraceptive.
Majoritatea durerilor de cap vor trece de la sine sau cu ajutorul unor pastile cum ar fi paracetamol, aspirina sau ibuprofen.
Dacă suferi de o durere de cap sâcâitoare, încearcă să:
- iei o pauză şi să te relaxezi;
- eliberezi tensiunea prin exerciţii de stretching sau printr-un masaj uşor al feţei, gâtului, cefei şi al capului.
Dacă nimic nu funcţionează, singura alternativă este consultarea unui medic specialist.