Lucrările la staţia de tratare a apei din municipiul Mediaş au fost realizate în proporţie de 40%. La începutul anului viitor, staţia - una foarte modernă, va fi dată în folosinţă. Contractul „Lucrări la captarea de suprafaţă şi staţia de tratare în Municipiul Mediaş” este în valoare de 42,5 milioane de lei, din care aproximativ 34,3 milioane de lei reprezintă contribuţia UE prin Fondul de Coeziune.
Autor: Alex PÎNTEA
Primarul Teodor Neamţu a vizitat la mijlocul acestei săptămâni şantierul staţiei de tratare a apei de la ieşirea din municipiu spre comuna Dârlos. Edilul-şef al Mediaşului a explicat că este mulţumit de faptul că lucrările avansează foarte bine. „Şantierul staţiei de tratare a apei este unul foarte important în cadrul proiectului de reabilitare a infrastructurii de apă-canal. Sunt mulţumit de faptul că lucrările avansează, suntem la aproximativ 40% din investiţie realizată şi avem certitudinea că ea va fi finalizată la timp”, a spus primarul Teodor Neamţu.
Gata în noiembrie
Staţia de tratare a apei va fi gata în luna noiembrie a acestui an, iar la începutul anului viitor va fi pusă în funcţiune. „În anul 2012 continuăm implementarea acestui vast proiect de investiţii pe care l-am demarat. În momentul de faţă, la staţia de tratare se lucrează la montajul de echipamente. Lucrările sunt preconizate a se finaliza în noiembrie 2012, iar staţia va fi pusă în funcţiune la începutul anului 2013”, a explicat Virgil Bucşe, director general Apa Târnavei Mari.
Staţie sofisticată
Staţia de tratare a apei de la Mediaş va fi foarte modernă, iar calitatea apei va fi foarte bună. Directorul general al operatorului de apă şi apă uzată spune că staţia va fi una pilot, şi că practic va putea fi dată ca exemplu de bună practică. „Avem convingerea că va fi o staţie modernă, sofisticată din punct de vedere a procedurilor de tratare a apei, şi astfel vom îmbunăţăţi considerabil calitatea apei”, mai spune Virgil Bucşe.
Lucrări complexe
Conform proiectului, se va construi o nouă staţie de pompare a apei brute cu o capacitate de 300 litri pe secundă şi cu un efect de economisire a energiei electrice. Totodată, se vor reabilita şi extinde etapele de pretratare, coagulare, floculare, decantare, se vor reabilita filtrele şi procesul de spălare în contracurent a acestora şi se va reabilita şi modifica întreg sistemul de dezinfecţie. Procesul tehnologic de tratare a apei va fi complet automatizat, conectat la sistemul SCADA, pentru a permite funcţionarea, controlul şi monitorizarea în întregime a procesului de tratare. Avantajele implementării acestui contract sunt conformarea cu Directivele 98/83/EC şi 60/2000/CE privind apa potabilă, îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardului de viaţă al populaţiei din regiunea Mediaş.
Asociere de firme
Contractul staţiei de tratare a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind societatea italiană Giuseppe Ingegneri Associati. Constructorul care va executa lucrările este reprezentat de asocierea dintre societatea Veolia Water Solutions&Technologies România, OTV France, Paris şi societatea Aldona din municipiul Mediaş. Durata de desfăşurare a contractului este de 36 de luni, din care 24 de luni sunt alocate proiectării şi execuţiei lucrărilor, iar 12 luni notificării eventualelor defecte.
Teodor Neamţu | primar Mediaş: „Sunt mulţumit de faptul că lucrările avansează, suntem la aproximativ 40% din investiţie realizată şi avem certitudinea că ea va fi finalizată la timp”