Grupul de Acțiune Locală (GAL) Podișul Mediașului este beneficiarul proiectului „Implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală Podișul Mediașului”, în valoare totală de peste 3,6 milioane de euro, finanțat prin Programul LEADER.
Autor: Aurelian LUNGU
Asociația implementează strategia de devoltare a teritoriului Podișul Mediașului prin finanțarea de proiecte în comunele Alma, Ațel, Axente Sever, Bazna, Blăjel, Brateiu, Dârlos, Hoghilag, Micăsasa, Moșna, Șeica Mică, Târnava, Valea Viilor şi Viișoara. Pot solicita finanțare persoanele fizice, micro-întreprinderile, comunele, instituțiile publice, instituții de cult, organizații neguvernamentale, în funcție de criteriile specifice fiecărei măsuri. Măsurile prin care sunt finanțate proiectele corespund măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală.
1,2 milioane în 2012
Suma totală alocată pentru finanțarea proiectelor în 2012 este de aproximativ 1,2 milioane de euro. Finanțarea se va face în cadrul a două runde: iunie-iulie și septembrie-octombrie 2012. Apelurile pentru primirea proiectelor vor fi lansate public cu cel puțin 45 de zile înainte de datele limită de depunere a dosarelor de candidatură. „GAL va acorda asistență tuturor potențialilor beneficiari, astfel încât proiectele acestora să respecte cerințele PNDR și să reflecte în același timp planul strategic de dezvoltare a teritoriului. Vom sta la dispoziția celor care ne solicită, pentru a dezvolta împreună proiecte fiabile, creative și relevante pentru dezvoltarea teritoriului GAL Podișul Mediașului”, a anunţat Ovidiu Drăgușanu, directorul executiv al GAL.
Miza pe turism
În cadrul Măsura 322: valorificarea patrimoniului cultural și natural, reprezentanţii GAL încurajează transformarea gospodăriilor tradiţionale săseşti în structuri de primire turistică. Totodată, se urmăreşte păstrarea tradiţiilor autentice ale zonei. „Există o propunere a Consiliilor Locale pentru achiziţionarea unei scene care să fie folosită la diversele evenimente artistice organizate în aceste localităţi. E o idee destul de interesantă, proiectul s-ar putea depune în iunie. Ar fi bine să se dezvolte şi un model de program artistic, pentru a ne promova valorile locale”, este de părere primarul oraşului Dumbrăveni, Georgeta Irimie, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director GAL.
În județul Sibiu mai există alte două Grupuri de Acțiune Locală implicate în implementarea strategiilor la nivel de microregiuni, pe Valea Hârtibaciului şi în Mărginimea Sibiului.