A fost dat în folosinţă un container subteran în cartierul După-Zid, iar în prezent se lucrează la încă unul în cartierul Gura-Câmpului.
Autor: Alex PÎNTEA
Containerele subterane conferă un aspect frumos şi curat zonei unde se depozitează deşeurile. Din acest motiv, dar şi pentru că împiedică propagarea mirosurilor de la deşeuri sau împrăştierea gunoiului de către câini fără stăpân sau oameni ai străzii, societatea ECO-SAL pune un accent deosebit pe implementarea acestora. „Acest sistem este unul des întâlnit în Occident şi funcţionează foarte bine. În Mediaş există deja patru puncte de acest fel. Săptămâna trecută s-au finalizat lucrările la cel de-al cincilea punct în cartierul După Zid. În acest moment se lucrează la amplasarea unui container subteran în cartierul Gura Câmpului, lângă supermarketul Mădălina”, a precizat Iosif Balog, directorul general al operatorului de salubritate.
De la bugetul local
Containerele subterane care se amplasează în următoarea perioadă sunt achiziţionate cu bani din bugetul local. Acestea sunt destinate depozitării deşeurilor menajere. Fondurile au fost alocate pentru achiziţia a cinci containere de acest fel, extinzându-se astfel acest sistem în mai multe zone din municipiu. Astfel, ele vor funcţiona în parcul dintre străzile Stephan Ludwig Roth şi Aleea Buziaş, pe strada Cibin (în spatele magazinului Ambient), dar şi pe strada 1 Decembrie nr. 38, lângă şcoala generală nr. 7. „Mediaşul doreşte să aibă un sistem de management integrat al deşeurilor, tocmai de aceea am implementat acest proiect. Paşii pe care i-am făcut în acest domeniu sunt foarte importanţi, motiv pentru care astăzi suntem printre primele oraşe din ţară cu un sistem performant de gestionare a deşeurilor”, completează Balog. Eforturile ECO-SAL au fost apreciate şi de reprezentanţii Consiliului Judeţean, care derulează un proiect pe fonduri europene pentru a implementa în tot judeţul un management similar cu cel care funcţionează în Mediaş şi Agnita.
Campanie de informare
În urma acţiunilor de informare derulate de ECO-SAL, numărul persoanelor conştiente de necesitatea păstrării şi menţinerii unui mediu curat este din ce în ce mai mare. „Este de datoria noastră să convingem populaţia că indiferenţa fiecăruia dintre noi duce la degradarea mediului. Tocmai de aceea, la sfârşitul lunii aprilie am demarat o campanie de informare cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje. Cetăţenii vizaţi sunt locuitorii cartierelor Gura Câmpului şi Stadionului”, aminteşte Anca Băra, purtătoarea de cuvânt a societăţii. Campania de informare se desfăşoară pe o perioadă de patru luni. La finalul fiecărei luni, echipa ECO-SAL monitorizează fiecare gospodărie în parte şi informează, unde este cazul, despre procesul corect de colectare selectivă.
Puncte noi
Tot în această perioadă, operatorul de salubritate a stabilit noi puncte de colectare selectivă, containerele pentru depozitarea sticlei, plasticului şi hârtiei urmând a fi amplasate în zonele cu blocuri din municipiul Mediaş. Este vorba despre aproximativ 34 de noi puncte de colectare selectivă a deşeurilor reciclabile.