Valorificarea patrimoniului săsesc din Brateiu şi Buzd şi sprijinirea tradiţiilor locale sunt obiectivele pentru care Primăria Brateiu pregăteşte două noi proiecte pe fonduri europene.
Autor: Aurelian LUNGU
Primarul Elena Marian şi specialiştii din primăria comunei elaborează, în această perioadă, proiectele care urmează să fie depuse spre finanţare la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Podişul Mediaşului. „Este vorba despre două proiecte importante pentru comunitatea noastră, pe care urmează să le depunem pentru finanţare până în 31 iulie. Sperăm să câştigăm competiţia cu proiectele depuse de celelalte comune care fac parte din acest GAL, pentru că ele sunt proiecte absolut necesare”, consideră Marian. În cadrul acestei sesiuni de finanţare, autorităţile locale pot obţine finanţare de până la 50.000 de euro pentru fiecare proiect.
CIT nou şi cămin modernizat
La Brateiu, cel mai ambiţios proiect are în vedere dezvoltarea turismului, prin deschiderea a unui centru de informare turistică în comună. Astfel, autorităţile locale doresc să le turiştilor care ajung în zonă informaţii complete şi actualizate în legătură cu obiectivele turistice din Brateiu şi împrejurimi, mai ales în contextul în care bisericile evanghelice din Brateiu şi Buzd sunt incluse în patrimoniul naţional al monumentelor istorice, dar şi să contribuie la valorificarea meşteşugului tradiţional al rromilor căldărari. Cel de-al doilea proiect pentru care Elena Marian speră să obţină finanţare se referă la modernizarea căminului cultural din centrul comunei şi cuprinde achiziţionarea de echipamente audio-video şi informatice, amenajarea sistemului de încălzire centrală şi climatizare şi reabilitarea grupurilor sociale. Tot prin acest proiect se doreşte şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru desfăşurarea activităţii ansamblului local „Coconiţa”, ai cărui membri vor primi costume populare noi.
Mirona TĂPĂLAGĂ | manager program: „Sunt două măsuri de finanţare deschise în prezent. Este vorba de Măsura 322, care se referă la valorificarea patrimoniului cultural și natural, respectiv Măsura 313, componentele C și D, care se referă la încurajarea activităților turistice. Fondul total disponibil pentru sesiunea iunie este de 590.000 de euro.”