Pentru ca locuinţa dvs să fie mereu o oază de delectare, un loc în care să vă simţiţi bine, plini de energie, vă oferim câteva sfaturi care vă vor prinde bine.
Holul de la intrare este locul cel mai potrivit pentru a-i întâmpina pe oaspeţi şi pe cei ai casei în mod plăcut, cu un potpuriu din plante aromate şi mirodenii. Pe o farfurie ornamentală (sau orice alt vas plat, din ceramică), pune trandafiri (preferabil, galbeni) ori petale de trandafir, frunze de mentă, felii de citrice (lămâie, portocală, mandarină), toate foarte bine uscate, iar la sfârşit, cuişoare. Pentru ca mireasma acestei originale combinaţii să persiste, din când în când, picură deasupra doi-trei stropi de ulei volatil de bergamotă, grapefruit sau lămâie.
Pentru o masă festivă venim în ajutorul tău cu o sugestie binevenită, care va întregi efectul bucatelor delicioase, pregătite cu drag pentru oaspeţi. În dreptul fiecărui invitat, pune câte un ghiveci mai mic, din lut ars, în care aşezi un pahar plin cu apă. Din plantele aromate procurate din timp (mentă, lavandă, rozmarin şi salvie), faci buchete mici, pe care le pui în bolurile din ghivece. La final, în fiecare bucheţel, pune, la vedere, un cartonaş cu numele celui care va sta pe locul respectiv. O încântare de culori şi miresme! Osteneala ta va fi, cu siguranţă, apreciată!
O altă idee e să pui pliculeţe cu plante aromate în perniţele-fantezie în buzunarele hainelor mai groase din şifonier (paltoane, pardesie, taioare etc., ştiut fiind că levănţica, de pildă, alungă şi moliile), între hainele spălate şi călcate din sertare. Dar, mai ales, între blaturile de la fotolii şi canapele, ori de câte ori te aşezi, mirosul lor plăcut te va delecta...
Vrei să-ţi înnoieşti perdelele şi draperiile? Atunci profită de acest lucru: în tivurile (mai) late pe care le croieşti, pune şi plante aromate (de exemplu, firele de levănţică se pretează perfect la această operaţie).
De asemenea, dacă perdeaua ta are broderie spartă, din loc în loc, însă păstrând o anume simetrie, pune fire proaspete de levănţică, care vor parfuma încăperea.
Ierburile aromate sunt ideale şi pentru colţul tău de lucru: biroul de acasă sau cel de la serviciu. Argumentul de bază: ele revigorează memoria, fiind o bună sursă de inspiraţie şi de concentrare! Încearcă busuioc şi mentă proaspete.
Din plante cu fire flexibile, roiniţă, maghiran, levănţică, rozmarin, împleteşte ghirlande sau coroniţe. Mireasma şi culorile lor îţi vor face casa mai frumoasă.
Atunci când ai musafiri peste noapte, ajută-i să doarmă mai bine punându-le câteva plante aromate pe noptieră sau lângă pernă. Foarte bune sunt şi florile de muşeţel şi de levănţică, rozmarinul, trandafirii.
Ce poate fi mai revigorant dimineaţa, când intri în baie să te speli pe mâini şi pe faţă, decât mirosul delicat de mentă, ori salvie? Leagă câteva fire din aceste plante cu un fir de rafie şi prinde-le apoi de bateria chiuvetei ori, dacă preferi să faci baie, de robinetul pentru apă caldă de la cadă. Combinaţia din fire de busuioc, dafin, rozmarin, salvie şi lămâiţă are un excelent efect tonifiant şi revigorant.
Când te simţi epuizată fizic, ai nervii încordaţi, eşti deprimată, sau toate acestea la un loc, optează pentru o baie în care foloseşti flori de muşeţel, levănţică şi roiniţă. După aceea, cu siguranţă vei vedea lucrurile altfel!
O metodă şi mai practică este să pui amestecul de plante aromate într-o bucată de tifon/pânză topită, pe care o laşi să atârne în apa din cadă. În lipsa ierburilor aromate, poţi folosi câteva picături din uleiurile volatile respective. Rezultatul va fi la fel de eficient.