Trei locaţii, patru ordine cavalereşti, 60 de meşteşugari, spectacole în aer liber, concerte, Voltaj, Cargo, Smiley. Vreme de trei zile, cetatea Mediaşului se va afla sub asediul cavalerilor, se va lăsa cucerit de domniţe şi va tresări în ritmul cadenţat de menestreli, lăsându-se fascinat de meşteşugari iscusiţi, de cântece şi dans.
Autor: Milu OLTEANA devenit deja tradiţie, de câţiva ani, ca în luna lui Cuptor Mediaşul să redescopere gloria de altădată a cetăţii, sub pecetea cavalerilor cu spade strălucitoare, a domniţelor neasemuit de frumoase, a legendelor de vitejie şi a faptelor consemnate în cronici îngălbenite de vreme. Misterioasa Cetate a Luminii se găteşte în straie medievale şi dă găzduire tuturor cavalerilor, domniţelor, meşteşugarilor, menestrelilor şi vizitatorilor care-i vor trece pragul, pentru a se bucura împreună şi pentru a regăsi spiritul altor vremuri.
Evenimente în trei locaţii
Pentru ediţia din acest an a Festivalului “Mediaş - Cetate Medievală”, întreaga zonă centrală a oraşului se va îmbrăca în straie de sărbătoare şi va lua parte la activităţile numeroase înscrise în program. Reprezentanţii Direcţiei de Cultură, Sport, Turism şi Tineret din cadrul Primăriei Mediaş, în calitate de organizatori ai festivalului, au pregătit pentru acest an un concept nou, care implică organizarea de evenimente în trei locaţii diferite şi îmbinarea laturii istorice a oraşului cu latură nouă, modernă. Dacă anul trecut evenimentele au fost găzduite exclusiv în curtea Muzeului Municipal, ediţia din acest an aduce o premieră pentru festival şi anume organizarea manifestărilor în curtea Muzeului Municipal, Piaţa Regele Ferdinand şi Piaţa Corneliu Coposu, într-un concept care implică atât turniruri medievale, cât şi concerte cu artişti în vogă în rândul tinerilor. Pe parcursul celor trei zile de festival, curtea primitoare a Muzeului va fi gazda cavalerilor şi a turnirurilor medievale, Piaţa Regele Ferdinand va fi asaltată de meşteşugari, iar pe scena mare amenajată în faţa Primăriei vor avea loc concerte în fiecare seară a festivalului.
Tabără cavalerească în curtea Muzeului
Sub zidul cetăţii, în Curtea Muzeului Municipal va fi amenajată o tabără cavalerească. Cine are chef de-o plimbare în timp, printre cavaleri şi domniţe, printre scuturi şi spade, nu trebuie să rateze tabăra, acolo unde îşi vor da întâlnire Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Artgotica din Sibiu, cavalerii “Gladius Dei” din Sibiu şi “Şoimii de Argint” din Oradea. Nu vor lipsi prezentările de arme, nu vor lipsi nici lupte spectaculoase între cavaleri, nu vor lipsi nici poveşti duioase istorisite la umbra flăcărilor şi nici surprizele, una dintre ele fiind deconspirată de cavaleri tocmai pentru a vă spori curiozitatea - o luptă în premieră între cumani şi cavaleri europeni. “Vor fi spectacole şi în Piaţa Regele Ferdinand, dar cele mai multe evenimente organizate de cavaleri vor fi în curtea Muzeului. Programul este diversificat, de la prezentări de arme, la dansuri, spectacole, lupte, sunt o serie de lucruri noi, pe care le prezentăm în premieră, aşa că cei care vor veni să vadă, cu siguranţă nu vor regreta. Noi, Ordinul Cavalerilor de Mediaş am pregătit pentru sâmbătă spectacolul «Ţinutul blestemat», iar pentru duminică «Întoarcerea lui Mircea», eveniment în premieră, o întâmplare istorică din 1395 legată de domnitorul Mircea cel Bătrân. De asemenea, o surpriză şi o premieră pentru Mediaş va fi şi un show pe care-l facem împreună cu Şoimii de Argint din Oradea, e vorba de lupte libere. Ei au echipamente de cumani, noi de cavaleri europeni, aşa că va fi o confruntare inedită. Nu putem spune decât că invităm pe toată lumea la spectacol”, ne-a spus Mihai Cotei, reprezentant al Ordinului Cavalerilor de Mediaş.
Meşteşugari sub Turnul Trompeţilor
Piaţa Regele Ferdinand va îmbina meşteşugurile cu spectacolele în aer liber. Ea va fi ocupată de standuri şi expoziţii cu vânzare, la întâlnirea din cetatea Mediaşului fiind aşteptaţi nu mai puţin de 60 de meşteri din zonă şi din ţară. De asemenea, spectatorii mari şi mici vor avea ocazia să vadă o serie de spectacole şi reprezentaţii stradale. Programul festivalului cuprinde spectacole pentru copii cu păpuşi de mari dimensiuni “Aladdin”, Steysha School of Irish Dance - dans irlandez, spectacol de dansuri medievale - Grupul Nosa, concert No mad’s, ateliere pentru copii - deprinderea meşteşugurilor, concert “Lupus dacus”, concert trupa “Renegades”, recital chitară şi voce - Huberto Aguillar, concert de muzică folk - grupul medieşean “Motto”, concert Florin Săsărman şi Alexandru Filip şi multe alte surprize.
Concerte în faţa Primăriei
Conceptul ediţiei a opta a Festivalului stă sub semnul unui arc peste timp, între cavaleri şi turniruri medievale, trecând prin lumea breslelor şi a menestrelilor, ajungând şi spre Mediaşul zilelor noastre. Astfel, organizatorii evenimentului au pregătit în Piaţa Corneliu Coposu concerte pentru fiecare seară a festivalului. În această seară, pe scenă vor urca medieşenii de la Zoddiac, iar Voltaj va pune cireaşa pe tortul primei zile a festivalului medieval, în timp ce sâmbătă seara pe scenă vor urca componenţii trupei Cargo. Festivalul se va încheia incendiar, duminică seara, când pe scena de la Mediaş va urca Smiley, alături de band-ul său.
Sărbătoarea oraşului
Primarul Teodor Neamţu spune că a opta ediţie a Festivalului “Mediaş-Cetate Medievală” reprezintă o adevărată sărbătoare a oraşului, la care sunt aşteptaţi toţi medieşenii şi nu numai ei. În opinia edilului-şef, festivalul este un exemplu de continuitate al unui lucru bine făcut, care de la an la an s-a dezvoltat şi a căutat forme de exprimare care să vină în întâmpinarea dorinţelor medieşenilor. Neamţu consideră că spectatorii se vor bucura în acest an de un eveniment complex, care va satisface şi cele mai exigente gusturi, având în vedere oferta variată din program, dar şi faptul că evenimentul se va desfăşura, în premieră, în trei locaţii. “Putem vorbi de o premieră, având în vedere că vom avea evenimente în trei locaţii diferite, evenimente prin care sperăm să atragem un număr cât mai mare de spectatori şi care avem încredere că vor fi pe placul acestora. La fiecare ediţie am încercat să venim cu lucruri noi, să avem abordări diferite, de această dată ne-am dorit să facem o punte peste timp, adică să aducem în cadrul aceleiaşi manifestări spiritul vechiului burg, dar şi al oraşului de azi. Sperăm ca ediţia din acest an a festivalului să fie un succes, un eveniment de care să ne bucurăm cu toţii”, a mărturisit Neamţu.