Rugăciunile periodice ar putea reduce riscul de îmbolnăvire de Alzheimer cu până la 50%, potrivit unui studiu israeliano-american recent, informează agenţia Xinhua, preluată de Agerpres.
Institutul naţional american pentru cercetări în domeniul sănătăţii a constatat că, la femeile care se roagă periodic, scade cu 50% riscul a se îmbolnăvi de Alzheimer. Studiul, prezentat la o conferinţă la Tel Aviv luna trecută, a avut drept scop stabilirea factorilor care cresc riscul de Alzheimer, potrivit cotidianului israelian Ha'aretz. Cu toate că studiul nu detaliază legătura dintre rugăciune şi memorie, cercetătorii au încercat să explice descoperirile lor. ''Rugăciunea este un obicei în care se investeşte gândire şi activitatea intelectuală implicată în aceasta ar putea reprezenta o măsură de protecţie faţă de maladie'', a afirmat profesorul Rivka Inzelberg, cercetător de la Universitatea din Tel Aviv. Cercetătorilor le este însă greu să stabilească o legătură între rugăciune şi boala Alzheimer la bărbaţi, deşi 90% dintre subiecţii de sex masculin au afirmat că se roagă zilnic, ceea ce distorsionează datele.
''Cu toate acestea, afirmă profesorul Inzelberg, dintre femei, doar 60 % se roagă de cinci ori pe zi şi 40 % nu se roagă periodic, astfel că putem compara datele''.
Acesta nu este primul studiu care încearcă să stabilească o legătură între religie şi sănătate. În 2005, cercetătorii au ajuns la concluzia că un mod de viaţă religios sau spiritual încetineşte îmbolnăvirea de Alzheimer. De asemenea, grupul israelian de cercetări Assia a descoperit că morbiditatea şi mortalitatea în rândul copiilor sunt mult mai reduse în comunităţile religioase. (A. L.)