sâmbătă, 25 august 2012

Publicat la 8/25/2012 10:30:00 a.m. de Redacţie

Banii aduc fericirea. 39 de străzi, gata de reabilitare prin creditul BERD



Infrastructură europeană în doi ani - un obiectiv realizabil pentru municipalitatea medieşeană. 39 de străzi de pământ vor fi modernizate complet, cu fondurile de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Contractul de execuţie a fost semnat. Tot până în 2014, satul aparţinător Ighişul Nou va deveni un adevărat cartier al Mediaşului: fiecare stradă va avea apă, canalizare şi un sistem rutier pus la punct.

Autor: Alex PÎNTEA

Contractul în valoare de 25.480.228 de lei a fost adjudecat de S.C. Tehnic-Asist S.R.L. Botoşani, S.C. KIAT GROUP CONSTRUCT S.R.L. şi S.C. Proiect Bucureşti S.R.L. Documentul semnat la sfârşitul săptămânii trecute va face ca, în următorii doi ani, Mediaşul să aibă o infrastructură modernă într-un procent de circa 95%, apreciază reprezentanţii administraţiei locale. Concret, cu banii împrumutaţi se va realiza infrastructura de apă-canal şi cea rutieră pe aproape 40 de artere din municipiu. „Am reuşit să finalizăm un proiect la care lucrăm din 2009. Este vorba despre semnarea contractului de atribuire a lucrărilor pentru străzile care sunt finanţate din împrumutul BERD. Este vorba de un număr de 39 de străzi care vor beneficia de un tratament complet, plecând de la infrastructura de apă-canal şi terminând cu infrastructura rutieră”, a detaliat primarul Teodor Neamţu.

Ighişul îşi schimbă faţa

Următorul pas este semnarea contractului pentru reabilitarea străzilor din satul aparţinător Ighişul Nou. Firma câştigătoare se va ocupa de tot ceea ce înseamnă întreţinerea acestor străzi în următorii cinci ani de zile. „Sperăm ca până la începutul lunii septembrie să facem acelaşi lucru cu străzile din satul aparţinător Ighişul Nou şi în maximum o lună de zile să începem lucrările şi pe aceste artere. Spre deosebire de municipiul Mediaş, satul aparţinător Ighişul Nou este beneficiarul unui contract de modernizare cu mentenanţă, ceea ce înseamnă că după terminarea lucrărilor, constructorul va asigura, practic, timp de cinci ani, salubrizarea, deszăpezirea, marcajele şi semnele rutiere în această localitate”, mai arată edilul-şef al municipiului de pe Târnava Mare.

Străzi moderne în doi ani

Municipiul Mediaş a împrumutat suma de 33 milioane de lei de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea a 39 de străzi din municipiul Mediaş şi nouă străzi din satul aparţinător Ighişul Nou. „Este o victorie a administraţie publice locale şi ne asigură că în anul 2014, practic, infrastructura municipiului va fi modernizată într-o proporţie de peste 95%”, dă asigurări Neamţu. Creditul a fost contractat pe o perioadă de 11 ani, cu o perioadă de graţie de un an de zile.

În trei tranşe

Primăria Mediaş va putea efectua trageri din creditul contractat de la BERD între anii 2012 şi 2014. Astfel, anul acesta sunt disponibili 18 milioane de lei, în 2013 se vor putea folosi 13 milioane de lei, iar în anul 2014, municipalitatea va avea la dispoziţie fonduri de aproape două milioane de lei.
    Trimite prin e-mail