„Capul şarpelui”, o specie rară de plante, este pe cale de dispariţie la Păucea. Voluntarii de la Dianthus au mai găsit doar două flori în zona protejată. Cel mai trist este că, în ciuda campaniei duse anul acesta pentru informarea localnicilor, ei nu înţeleg importanţa acestor plante. Iar autorităţile nu le oferă nici o soluţie.
Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Tiberiu RUS
Asociaţia de Turism şi Ecologie Dianthus face eforturi pentru protejarea ariei naturale Movilele de la Păucea. Aici creşte „Capul şarpelui”, o specie unică în Europa. De la an la an, numărul florilor este tot mai mic. Asociaţia medieşeană a solicitat finanţare pentru un proiect menit să conştientizeze populaţia din zonă de importanţa ariei naturale protejate. Cu toate că nu a reuşit să acceseze fondurile, a organizat la sfârşitul lunii mai, la Păucea, o manifestare intitulată „Ziua Internaţională a Biodiversităţii, aria protejată Movilele de la Păucea”.
Zonă protejată, dar nu şi de localnici
Situl „Movilele de la Păucea” se întinde pe circa 6 hectare. Din păcate, localnicii înşişi nu ştiu că au de a face cu o adevărată comoară naturală. Zona se află în categoria ariilor naturale protejate datorită prezenţei unui număr de aproximativ 150 de exemplare ale speciei „Capul şarpelui” (Echium russicum). Pe aceste coordonate, la iniţiativa a doi dintre membri Asociaţiei Dianthus, Tiberiu Rus şi Anamaria Szabo, a luat naştere la începutul acestui an proiectul „Tinerii şi biodiversitatea”. Ei solicitau finanţare în cadrul Programul Spaţii Verzi, componenta Arii Protejate, lansat de Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc, pentru a informa populaţia asupra necesităţii protejării zonei.
Problemele continuă
Recent, Tiberiu Rus a vizitat din nou zona şi a constatat că numărul de flori este tot mai mic. Acesta a tras un nou semnal de alarmă, pe blogul său personal. „La precedenta vizită, am constatat un număr foarte redus de plante, faţă de anul trecut, când am numărat 20. Anul acesta am găsit doar două. Am crezut că am venit prea târziu în vizită şi florile au trecut. Acum, când am vizitat zona, am văzut cum colina ce adăpostea florile a fost cosită de proprietar. Desigur, are tot dreptul. Dar totuşi, să ucizi o floare aproape unică din Europa?”, se întreabă medieşeanul. Acesta dă şi o posibilă soluţie de rezolvare. „Cred că statul ar fi trebuit să intervină, ştiind ce plantă preţioasă trăieşte aici. Ar fi trebuit să dea la schimb o suprafaţă dublă de pământ şi să preia situl care este declarat arie protejată”, susţine Rus.
Citiţi articolul integral în ediţia tipărită a ziarului.