marți, 7 august 2012

Publicat la 8/07/2012 11:16:00 p.m. de Redacţie

Google e cu ochii pe noi! A "indexat" Mediaşul

Următoarea actualizare a aplicaţiilor Google Earth şi Google Maps, oferite gratuit de gigantul informatic Google, ar putea include şi imagini panoramice din municipiul Mediaş.

O maşină echipată cu tehnologia de captare a imaginilor specifică Google Street View a putut fi văzută astăzi, la orele amiezii, pe străzile Mediaşului. Blogger-ul Mircea Hodârnău relatează că maşina a fotografiat cel puţin zona şcolii "Mihai Eminescu" şi centrul oraşului.
Google Street View este un serviciu on-line de vizualizare la 360° a unor obiective, de obicei de interes turistic. Programul a fost lansat în mai 2007, iar din aprilie 2008 s-a putut accesa şi pe Google Earth. Din 8 decembrie 2010, serviciul acoperă şi o parte din teritoriul României, mai ales drumurile naţionale şi o serie de oraşe importante, printre care se numără deja şi Sibiul.
Pe cât de apreciat este Street View de utilizatorii de internet, cărora le dă posibilitatea de a evalua o destinaţie de vacanţă sau de a "vizita", cel puţin virtual, minunile lumii şi sute de alte locuri în care altfel n-ar fi putut ajunge niciodată, pe atât de mari sunt controversele ridicate în jurul aplicaţiei oferite de Google. Astfel, compania americană al cărei model de afaceri se bazează pe vânzarea de publicitate "personalizată" în schimbul accesului gratuit la produse şi servicii de bună calitate a fost implicată într-o serie de procese în care este acuzată că încalcă dreptul la viaţă privată al cetăţenilor, iar de curând s-a dovedit şi că, voit sau nu, maşinile Street View au spionat reţelele wireless particulare sau comerciale din zonele pe care le-au fotografiat.

Maşinile Google Street View au început să cutreiere lumea în 2007

Din culisele Google Street View

"Mai întâi trebuie să ne deplasăm în zonă şi să fotografiem locaţiile care vor apărea în Street View. Acordăm o atenţie deosebită poziţiei soarelui când ne planificăm deplasarea. Soarele trebuie să fie destul de sus pentru ca umbrele să nu întunece clădirea. De asemenea, luăm în considerare vremea şi temperatura pentru că nu dorim ca zăpada, ceaţa sau ploaia să cauzeze întârzieri de deplasare sau imagini neclare. Pentru a ne deplasa în condiţii corespunzătoare de luminozitate şi de vreme, când ne deplasăm pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, de exemplu, începem din statele sudice şi ne înaintăm spre nord pe măsură ce vremea se încălzeşte, iar apoi ne îndreptăm spre sud din nou când vine iarna. În Europa, aceasta înseamnă că probabil vom începe să ne deplasăm din sudul Italiei şi ne vom deplasa treptat către Suedia. Când ne gândim de unde să începem fotografiatul şi din moment ce Street View va fi util pentru cei mai mulţi oameni din zone întinse, metropolitane, începem deplasarea de acolo. Adesea începem din centrul oraşului pentru a aduna imagini din cartierele centrale, populare, deplasându-ne apoi spre exterior. Când fotografiem pentru Street View, nu dorim să avem imagini  lipsă, aşadar mai multe aparate de pe automobil fac fotografii suprapuse. Pentru a elimina suprapunerea şi a crea o imagine continuă la 360 de grade, lipim imaginile unele lângă altele. Cunoaştem amplasarea tuturor camerelor foto din sistem, astfel putem determina locul din imagini unde putem „lipi” pentru a crea o panoramă unitară. Apoi aplicăm algoritmi speciali de procesare a imaginilor pentru a micşora „lipiturile” unde se întâlnesc imaginile şi pentru a crea o tranziţie lină", este procedeul tehnic descris de echipa Street View pe maps.google.ro.


    Trimite prin e-mail