duminică, 12 august 2012

Publicat la 8/12/2012 06:34:00 p.m. de Anonim

Lecţii de reciclare


Judeţul Sibiu beneficiază de un sistem de management integrat al deşeurilor. Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare de circa 93,8 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia de echipamente, construirea unor staţii de sortare şi compost, respectiv închiderea depozitelor neconforme din judeţ. Proiectul le-a fost prezentat şi medieşenilor, la sfârşitul săptămânii trecute.


Autor: Alex PÎNTEA

Sala de şedinţe „Daniel Thellmann” din cadrul Primăriei Mediaş a găzduit o întâlnire în cadrul campaniei de informare şi conştientizare „Sibiul reciclează”. Scopul a fost acela de informa cetățenii de existența proiectului. „Campania urmărește informarea și conștientizarea publicului cu privire la noul sistem de management al deșeurilor care se va implementa în județul Sibiu. Acesta include prevenirea generării deșeurilor, în special prin introducerea compostării individuale, precum și colectarea separată a tuturor deșeurilor reciclabile, hârtie  și carton, plastic  și metal, sticlă, precum  și deșeuri biodegradabile menajere”, a detaliat Alina Oberdörfer, coordonatorul echipei de asistenţă tehnică a proiectului.

Paşi noi la Mediaş

Şi pentru municipiul Mediaş, care colectează deja selectiv, proiectul aduce o serie de noutăţi. Printre acestea se numără colectarea deşeurilor biodegradabile, respectiv o staţie de compostare în comuna Târnava. „În municipiul Mediaş, primul obiectiv este extinderea colectării separate a deşeurilor. Mediaşul este destul de avansat în acest sens, este deja implementat şi funcţionează destul de bine. Prin proiectul de management al deşeurilor la nivel judeţean se va mai face un pas şi anume acela că deşeurile din plastic şi metal vor fi colectate din poartă în poartă, în acest moment există doar colectarea prin puncte de colectare. De la anul, toate casele vor fi dotate cu recipienţi de colectare separată. De asemenea, va fi mărit numărul de containere pentru colectarea deşeurilor de hârtie şi carton, dar şi pentru deşeurile de sticlă. O noutate pentru Mediaş va fi colectarea separată a deşeurilor biodegradabile”, completează Oberdörfer.

Echipamente şi staţii

Printre măsurile importante ale proiectului de management integrat al deșeurilor în judeţul Sibiu se numără construirea unei stații de sortare în localitatea Șura Mică, construirea unor stații de compostare în Șura Mică și Târnava și închiderea depozitelor neconforme Agnita, Avrig, Cisnădie, Remetea și Tălmaciu. De asemenea, se vor achiziționa de recipienți pentru colectarea separată a deșeurilor reciclabile, respectiv biodegradabile, precum și unități de compostare individuală.



Fonduri europene

Contractul de finanțare al proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu a fost semnat în luna mai 2010 de către Ministerul Mediului și Pădurilor și Consiliul Județean Sibiu. Valoarea totală a acestuia este de 93,8 milioane de lei. Obiectivele principale sunt colectarea deșeurilor menajere de la întreaga populație a județului, respective implementarea colectării separate a deșeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
    Trimite prin e-mail