vineri, 3 august 2012

Publicat la 8/03/2012 11:00:00 a.m. de Redacţie

Recolte în pericol


Canicula din ultima perioadă şi cantitatea insuficientă de precipitaţii au distrus o mulţime de suprafeţe agricole din judeţ. Culturile de cartofi, porumb sau rapiţă au cel mai mult de suferit. Recolta de anul acesta se anunţă cu cel puţin o treime mai mică faţă de anii anteriori.


Autor: Mădălina MOCANU

Seceta a afectat deja o mare parte din culturile judeţului Sibiu, potrivit directorului Direcţiei Agricole Sibiu, Gheorghe Budrală. Cel mai afectate par a fi culturile de porumb. „Cu problemele cele mai serioase pare a fi cultura de cartofi şi acolo este o problemă pentru că cartoful de la temperatura de 29 de grade deja nu mai acumulează apă, în pământ, în tubercul, se maturizează coaja cartofului şi atunci, în momentul în care vin ploile, fac foarte mulţi pui, ceea ce însemnă că nu mai e un cartof normal. Are pui crescuţi pe lângă el. Acest lucru distruge foarte mult din calitatea comercială şi din calitatea de producţie“, detaliază Budrală.

Păşuni roşii

La sediul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură au fost primite sesizări şi din partea femelor mari din judeţ, acolo unde soarele arzător a afectat şi păşunile. „Şi păşunile suferă foarte mult, deci implicit şi animalele. Au început să apară păşuni roşii, ceea ce înseamnă că nu mai există iarbă crudă. Au apărut deja crăpături peste tot în pământ“, anunţă directorul Budrală.

Culturi afectate grav

Probleme sunt şi la culturile de porumb, soia sau rapiţă, acolo unde efectele temperaturilor de peste 34 de grade Celsius au început deja să se vadă. „Avem semnale din toate zonele judeţului: de la Miercurea, Agnita, Valea Oltului şi zona Mediaşului. Sunt afectate destul de tare culturile de porumb, dar care ar putea să-şi revină, să nu sufere atât de mult, dacă ar veni ploile. Avem calamitate deja 8.200 de hectare de porumb afectate cam în procent de 30%. Concret, se poate diminua producţia cam cu aproximativ 30%, de la o producţie medie de 6.000 kg/hectar, pe care am avut-o noi, poate ajungă până la 4.000-3.000. Este vorba de soia, vreo 215 hectare care au suferit foarte mult, deocamdată este estimată pierderea cam la 30%, şi mai este vorba de rapiţă de primăvară - 175 de hectare“, precizează şeful de la Agricultură. În aceste condiţii, 2012 nu se anunţă a fi unul bun din punctul de vedere al recoltelor, producţia fiind diminuată în prezent cu aproximativ o treime. Pierderile vor fi chiar mai mari comparativ cu anul 2011, când, de asemenea agricultorii s-au confruntat cu seceta în lunile de toamnă.
    Trimite prin e-mail