vineri, 17 august 2012

Publicat la 8/17/2012 08:03:00 a.m. de Anonim

Romii din Brateiu vor avea parte de analize și vaccinuri gratuite


Peste 1.000 de copii din 18 comunităţi sărace, incluşi în proiectul „Fiecare Copil în Grădiniţă”, vor beneficia şi de un program de sănătate de 150.000 de euro. Măsura va fi implementată şi în comunele sibiene Brateiu şi Roşia.


Autor: Aurelian LUNGU

Reprezentanţii Ovidiu Rom şi GlaxoSmithKline (GSK) au descoperit că în nicio comunitate inclusă în proiect deja copiilor nu li s-au făcut analizele medicale, nici măcar cele necesare pentru înscrierea la grădiniţă. „În special acolo unde nu există mediator sanitar, medicul de familie ajunge rar, iar părinţii nu înţeleg implicaţiile pe care lipsa vaccinării copiilor le au pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora”, au precizat reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale.

Trei ani

Componenta de sănătate se va desfăşura timp de trei ani şi cuprinde analize de bază pentru copii în luna septembrie, alocarea unui fond din care părinţii săraci să poată cumpăra medicamente când copiii lor sunt bolnavi, educarea părinţilor în vederea vaccinării obligatorii a copiilor, dar şi încurajarea medicilor să facă vizite săptămânale în satele izolate şi asigurarea transportului pentru copiii care trebuie să consulte medici specialişti în oraşele mai mari.

Legătură strânsă

Se urmăreşte şi facilitarea formării mediatorilor sanitari şi plata lor temporară în comunităţile unde sunt absolut necesari, dar autorităţile locale nu pot asigura încă angajarea acestora, educaţie sanitară pentru părinţi şi copii, asigurarea de kituri de igienă personală şi a locuinţei şi activităţi de planificare familială. „Copiii nu pot învăţa dacă nu văd bine sau dacă îi dor dinţii. Multe dintre aceste probleme pot însă fi remediate uşor dacă se intervine la timp”, consideră Leslie Hawke, cofondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom. Ea a precizat că localnicilor li s-au cerut propuneri, iar aceştia au pus accentul pe „săpun şi detergent”. „Probabil că în Etiopia ne-am aştepta la asta, dar era în Transilvania”, a spus Leslie Hawke. 10 comunităţi din proiect nu au mediator sanitar, iar mulţi primari spun că nu pot angaja o asemenea persoană din cauză că posturile sunt blocate şi poziţia nu apare în organigrama primăriei.

Proiect de succes

Programul lansat în iulie 2010, a determinat 1.400 de copii dezavantajaţi să meargă la grădiniţă în fiecare zi în 38 de grădiniţe din 20 de comunităţi sărace, din 12 judeţe. Proiectul vizează acordarea de tichete sociale de 50 de lei pe lună părinţilor copiilor din program, acestea fiind condiţionate de prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă. Ovidiu Rom alocă anual şi câte 60 de lei pentru rechizite şi alte materiale educaţionale, în timp ce Consiliile Locale asigură îmbrăcăminte şi încălţăminte.
    Trimite prin e-mail