vineri, 21 septembrie 2012

Publicat la 9/21/2012 08:30:00 p.m. de Anonim

A pus fluturi pe simeze


Expoziţie inedită la Complexul Onyx. Medieşenii pot vedea o expoziţie care cuprinde peste 400 de fluturi aranjaţi în modele decorative sau pe fotografii. 



Autor: Alex PÎNTEA

Acestea sunt realizate de către Sergiu Torok, doctorand în biologie şi un mare pasionat de insectele zburătoare. Acesta a adunat sute de fluturi, majoritatea din zona Mediaşului pentru lucrarea sa de licenţă, iar ulterior colecţia sa a ajuns pe simeze în cadrul Complexului Onyx. „Ideea acestei expoziţii a venit de la părintele Doru Gâdea. Acesta i-a văzut în camera mea, ei au fost adunaţi pentru lucrarea mea de licenţă. Nu am vrut să îi arunc şi am spus să fac aceste rame. Sunt peste 400 de fluturi din împrejurimile Mediaşului, din satul Curciu, dar şi din Munţii Lotrului pe care i-am colectat cu mâna cu foarte mare grijă”, dezvăluie Torok.

Nu aleargă după fluturi

Pentru a prinde fluturii şi a-i transforma în veritabile opere de artă este nevoie de multă răbdare şi pasiune. „Îţi trebuie foarte multă răbdare. După ce acumulezi experienţă, realizezi că nu trebuie să fugi sute de metri după un fluture. Acesta are un traseu pe care merge, iar dacă te pui pe el îl poţi prinde mai uşor. După etapa de teren, fiecare fluture trebuie întins, iar asta durează cam 15 minute pentru unul, iar ulterior se pun în nişte insectare speciale ermetice, astfel încât să nu fie afectaţi de mediul exterior”, a mai explicat medieşeanul. Expoziţia de fluturi este deschisă publicului până în data de 30 septembrie.
    Trimite prin e-mail