marți, 25 septembrie 2012

Publicat la 9/25/2012 02:04:00 p.m. de Anonim

Amenzi la cantine şcolare şi chioşcuri. Ce mănâncă la şcoală copilul tău?

Alimentele interzise nu vor mai ajunge la fel de uşor în mâinile copiilor. Lucrătorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu controlează, în această lună, toate cantinele şi chioşcurile din vecinătatea şcolilor.



În evidenţele autorităţilor sunt înregistrate 64 de cantine care funcţionează în cadrul unităţilor de învăţământ, din care opt la creşe, 35 la grădiniţe, zece la licee, nouă la centre de plasament şi două la universităţi. De asemenea, sunt înregistrate 43 de cantine administrate de asociaţii şi fundaţii caritabile, 17 cantine sociale şi cinci la spitale, unde pot servi masa şi alţi beneficiari în afară de copii. "Controalele urmăresc: existenţa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberat de DSVSA Sibiu, respectarea condiţiile generale de igienă şi de funcţionare a acestor obiective, aprovizionarea cu materii prime, existenţa documentele care să ateste originea şi calitatea acestora, asigurarea spaţiilor corespunzătoare de depozitare a materiei prime,şi pentru prepararea hranei, a spaţiilor frigorifice la nivelul necesarului, asigurarea echipamentelor de protecţie sanitară a personalului angajat, precum şi existenţa documentelor care să ateste starea de sănătate a acestora, efectuarea periodică a acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi gestionarea deşeurilor menajere", a precizat dr. Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.
În cursul acestei luni au fost verificate toate cele 64 cantine din cadrul unităţilor de învăţământ, 21 de cantine ale fundaţiilor sau asociaţiilor caritabile şi 13 chioşcuri care comercializează produse alimentare în incinta şcolilor. În general, inspectorii au constatat că se respectă normele sanitar-veterinare, însă există şi excepţii. De pildă, spaţiile de depozitare a alimentelor sunt doar parţial igienizate, în unele locaţii, documentele de conformitate a produselor sunt uneori incomplete, plasele de protecţie contra insectelor lipsesc. În plus, la unele chioşcuri din incinta unităţilor şcolare se comercializează şi alimente care nu sunt cuprinse în lista produselor recomandate copiilor prin ordinul Ministerului Sănătăţii. "Pentru neconformităţile constatate s-au aplicat persoanelor responsabile două amenzi în valoare de 1.200 lei la o cantină şi un chioşc alimentar şi trei avertismente şi s-au întocmit documente cu măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate. Solicităm ca în situaţii deosebite să se informeze personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din zona arondată, sau la DSVSA Sibiu (telefon 0269-223314), pentru a se putea interveni operativ, evitând astfel afectarea sănătăţii elevilor consumatori de alimente", a mai menţionat dr. Penţea. (A. L.)

Alimente nerecomandate copiilor de Ministerul Sănătăţii.
Click pentru a deschide imaginea la dimensiune mare.
    Trimite prin e-mail