luni, 17 septembrie 2012

Publicat la 9/17/2012 12:30:00 p.m. de Redacţie

Cutia SOS în şcoli


Proiectul unui elev din Dumbrăveni va fi extins în toate liceele din judeţul Sibiu, în anul şcolar care începe astăzi. Ideea a fost premiată la şcoala de vară „Avocatul elevului” 2012.


Autor: Aurelian LUNGU

Propunerea lui Călin Cociş, de la Liceul Teoretic Dumbrăveni, funcţionează deja în zece licee sibiene. Sub genericul „Cutia SOS”, Călin s-a gândit să le dea o şansă tinerilor să-şi spună păsurile. „Scopul proiectului este de a afla nevoile și interesele reale ale elevilor. Prin intermediul acestei acțiuni, reprezentanții elevilor au înaintat periodic, în decursul anului școlar, către conducerea unității de învățământ, spre rezolvare, problemele identificate de elevi”, explică Georgiana Epure, secretar al Departamentului de Relații Externe în Consiliul Naţional al Elevilor.

Călin Cociș
Lăudat la nivel naţional

Consiliul Naţional al Elevilor a încheiat seria şcolilor de vară din acest an cu şcoala de vară „Avocatul elevului”, care a avut loc în perioada 3-6 septembrie la Băişoara, judeţul Cluj. Aceasta a fost organizată de Ministerul Educaţiei Cercetării Tineretului şi Sportului şi Asociaţia de Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă „Agenda 21”. 33 de Consilii Judeţene ale Elevilor au fost reprezentate de către un delegat, care a avut ocazia de a prezenta un proiect derulat de Departamentul Avocatul Elevului din CJE sau un caz rezolvat în anul şcolar 2011-2012. Reprezentantul CJE Sibiu a fost Călin Cociș, care a prezentat proiectul Cutia SOS. Consiliul Județean al Elevilor Sibiu intenționează să extindă proiectul în toate liceele, începând cu anul școlar 2012-2013, anunţă organizaţia.

Dezbateri cu bătaie lungă

Pe lângă prezentarea proiectelor, cei 33 de delegaţi au participat la dezbateri pe tema drepturilor copilului, ateliere de comunicare şi promovare a activității Avocatului Elevului, sesiuni de cunoaştere şi dezbateri pe tema unor posibile proiecte viitoare derulate de acest departament la nivelul diferitelor structuri ale Consiliului Elevilor. „Proiectele prezentate s-au dorit a fi exemple de bună practică pentru celelalte Consilii Judeţene ale Elevilor în vederea creşterii calităţii proiectelor derulate de departamentele Avocatul Elevului din cadrul acestora”, motivează Georgiana Epure.
Despre Consiliul Naţional al Elevilor

Consiliul Naţional al Elevilor din România a fost înfiinţat în baza unui ordin al Ministerului Educaţiei din 2010. Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili. Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3,2 milioane de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii și încurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.
    Trimite prin e-mail