vineri, 21 septembrie 2012

Publicat la 9/21/2012 07:30:00 a.m. de Anonim

Implozii la Geromed. Nu intraţi în panică!


Astăzi va fi demolată încă o hală de producţie de pe platforma medieşeană Geromed. Vor mai urma şi altele.


Autor: Alex PÎNTEA

Municipiul Mediaş va avea parte de o nouă explozie controlată. După ce, în urmă cu o săptămână, a fost demolată o clădire pe platforma Geromed de pe Şoseaua Sibiului, în cursul zilei de astăzi va fi demolată încă una în aceeaşi locaţie. „Este vorba despre o hală de producţie pe care o vom demola astăzi, o clădire de aproximativ şase etaje. Am demolat un corp săptămâna trecută, iar acum urmează cel de-al doilea”, a anunţat Corneliu Ilciuc, administratorul firmei care se ocupă de demolare.

Explozie controlată

Pentru demolarea halei de producţie se va folosi explozibil care va fi montat în 750 de găuri. Prin comparaţie, la corpul de clădire demolat săptămâna trecută s-au făcut în total 1.050 de găuri în care s-a montat explozibilul. „Nu putem spune cu certitudine ora la care va avea loc explozia. Depindem de momentul în care va ajunge explozibilul la Mediaş. Ulterior, mai sunt o serie întreagă de proceduri care trebuie urmate până în momentul declanşării exploziei controlate. Vom folosi totodată capse nonelectrice, pentru a evita orice fel de problem, cum ar fi o eventuală ploaie”, a mai precizat administratorul firmei specializate în demolări.

Şir de implozii

Implozia de astăzi nu va rămâne ultima în municipiul de pe Târnava Mare. În săptămânile următoare vor fi demolate pe rând alte trei turnuri aflate pe platforma Geromed. Apoi va mai fi demolat şi un al patrulea turn, în formă de ciupercă.

Metodă necesară

Demolarea prin implozie se foloseşte în special la clădirile înalte, deoarece este mai puţin costisitoare şi se realizează într-un timp mai scurt. Implozia este o explozie efectuată în interiorul unei clădiri, care permite eliminarea secvenţială a suporturilor de structură ale construcţiei. Astfel, trebuie calculată cantitatea de explozibil ce va fi folosit pentru a fi suficient ca să elimine suporturile verticale. Plasarea încărcăturilor şi timpul detonării secvenţiale au o importanţă vitală, deoarece acestea permit colapsul clădirii indus de greutatea structurii. Metoda demolării prin implozie este necesară în zonele urbane aglomerate, pentru ca dărâmarea clădirii să se faca exact pe spaţiul pe care aceasta a fost ridicată, fără a deteriora alte clădiri din jur.
    Trimite prin e-mail