sâmbătă, 1 septembrie 2012

Publicat la 9/01/2012 04:00:00 p.m. de Redacţie

Mediaş, capitala regională a filmului! Monitorul vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre MECEFF 2012

Primarul Teodor Neamţu şi preşedintele MECEFF, regizorul Radu Gabrea

Criza nu ucide cultura! Cea de-a doua ediţie a Mediaş Central European Film Festival va avea loc în perioada 3-6 septembrie. MECEFF 2012 va aduce în faţa medieşenilor cele mai bune filme din şapte ţări europene. Ţara invitată special la ediţia din acest an este Statele Unite ale Americii. România va intra în competiţia din acest an cu unul dintre cele mai titrate filme ale anului trecut, „Crulic - drumul spre dincolo”.

Autor: Alex PÎNTEA

Luni începe a doua ediţie a festivalului internaţional de film găzduit de oraşul nostru. Mediaş Central European Film Festival înseamnă prezentarea a aproximativ 50 de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. Festivalul a fost lansat oficial miercuri, în municipiul de pe Târnava Mare. „Anul acesta, perioada de desfăşurare este ceva mai mică decât anul trecut, dar nu am vrut să renunţăm sub nicio formă la el, pentru că aşa cum avem deja destule evenimente devenite tradiţie la Mediaş dorim ca şi festivalul de film să devină una. Este în beneficiul atât al locuitorilor din municipiul Mediaş, cât şi al tuturor iubitorilor de film. Dorim să creştem acest festival de la an la an”, a promis primarul Teodor Neamţu. 

Festival de valoare

Participanţii vor putea vedea filmele câştigătoare ale premiilor naţionale din cele şapte ţări participante. Restul programului este constituit din filme omagiate sau evidenţiate pe plan naţional sau internaţional, propuse de Institutele Culturale ale ţărilor respective. „Anul acesta, după succesul foarte mare de anul trecut, am ţinut neapărat să îl facem la acelaşi nivel, poate chiar mai ambiţios şi din convingerea că a doua ediţie e fundamentală pentru ca acesta să se încetăţenească şi să devină regularitate”, motivează regizorul Radu Gabrea, preşedintele festivalului.




Invitat special

Ediţia din acest an Mediaş Central European Film Festival va aduce în faţa iubitorilor cinematografiei o serie întreagă de surprize. Una dintre acestea rememorează câteva repere importante trecute şi prezente ale cinematografiei americane, accentul fiind pus pe artiştii români care s-au bucurat de succes la Hollywood. „Ţara invitată special la această ediţie este Statele Unite ale Americii. Mai exact, printre cele 50 de filme vor rula şi cele cu artişti de origine română la Hollywood, în speţă Jean Negulesco, Edward Robinson, Johnny Weissmuller, Harvey Keitel, Marcel Iureş, Maia Morgenstern”, a dezvăluit Gabrea.

Teodor NEAMŢU / primar Mediaş: „De această dată, fiind un an mai special din punct de vedere economic, am fost nevoiţi să renunţăm la câteva zile, dar nu am renunţat la nicio proiecţie.”

Film-eveniment

România va intra în competiţia din acest an a MECEFF cu unul dintre cele mai titrate filme ale anului trecut, „Crulic - drumul spre dincolo”, un documentar animat de excepţie. Scris şi regizat de Anca Damian, filmul spune povestea unui român de 33 de ani care a murit într-o închisoare poloneză. La fel ca şi în anul trecut, competiţia va grupa șapte filme, toate câştigătoare ale premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante: Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia.

Portrete la MECEFF

Ediţia secundă a Mediaş Central European Film Festival le propune participanţilor şi un eveniment special. Este vorba de două portrete dedicate regizorului şi scenaristului armean Serghei Paradjanov, respectiv scenaristului român Răsvan Popescu.




Citeşte şi:
    Trimite prin e-mail