Informaţiile media, în special ştirile televizate în care se arată evenimente neplăcute şi înfricoşătoare, au pe termen lung efecte adverse asupra stării psihice a unei persoane, informează cotidianul The Daily Mail, preluat de Agerpres.
Conducătorul echipei de cercetători, Roxane Cohen Silver, a semnalat că ştirile negative pot provoca o traumă colectivă în rândul populaţiei. "Este important să cunoaştem ce se întâmplă în lume. Nu pledez pentru introducerea cenzurii, dar trebuie înţeles care sunt consecinţele expunerii constante la imagini capabile să provoace frică", a explicat cercetătoarea.
În cadrul acestui studiu au fost incluse şi rezultatele unui sondaj în rândul a peste 1.000 de persoane înainte şi după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum şi în debutul intervenţiei anglo-americane în 2003 în Irak. Experţii au evaluat atât răspunsul la stres, cât şi impactul mass-media. A rezultat că persoanele care au vizionat mai mult de patru ore pe zi reportaje despre atentate teroriste şi război, aveau mai multe simptome de stres acut şi stres post-traumatic. De asemenea, în cazul acestora erau mai răspândite anomaliile fizice.