2012 este anul centenarului pentru Liceul Teoretic „St. L. Roth”. Pe 30 octombrie se vor aniversa exact 100 de ani de la data inaugurării clădirii în care acesta îşi desfăşoară activitatea. Manifestările au început deja şi vor dura până în luna decembrie.
Autor: Alex PÎNTEA
Evenimentele circumscrise centenarului au debutat miercuri. La Centrul de Documentare şi Informare Gaze Naturale a fost vernisată o expoziţie intitulată „Goblenul - artă şi pasiune”, care reuneşte 21 de goblenuri şi patru picturi realizate de către profesorii Şcolii Gimnaziale „Constantin Ioan Motaş”.
Tradiţie reluată
Astăzi este programată la Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth” o expoziţie filatelică, a treia din istoria şcolii. În anul 1947 a fost organizată prima expoziţie filatelică şcolară la Mediaş, urmată de o a doua în 1948. Tradiţia s-a întrerupt în perioada comunistă, dar astăzi, după o pauză de 65 ani, Cercul Filatelic Mediaş îi invită pe cei interesaţi la vernisajul celei de a treia expoziţii filatelice şcolare la „Roth”, începând cu ora 12.00.
Oraşul sărbătoreşte
Oraşul sărbătoreşte
Vinerea viitoare, Asociaţia Culturală „Mediaşul nostru” va prezenta macheta „Mediaş – 1925”. Evenimentul se va desfăşura în holul mare al Primăriei Mediaş. În aceeaşi zi, la Casa Honterus se va desfăşura conferinţa în limba germană „Oameni şi ciuperci” susţinută de prof. univ. dr. Hans Peter Molitoris. O zi mai târziu vor fi vernisate în incinta liceului mai multe expoziţii de fotografie, pictură şi grafică, va fi prezentat relieful „Orfeu şi Euridice” restaurat de către asociaţia care poartă numele liceului şi vor fi lansate trei cărţi semnate de Maria Cozmescu, Helmuth Julius Knall, respectiv Claudia Pădureanu şi Horia Lupu. Pe 30 octombrie, ziua aniversării a 100 ani de funcţionare va avea loc un marş cu fanfară şi se va dezveli o placă comemorativă. De asemenea, la Sala Traube va avea loc un spectacol susţinut de elevi.
Istorie bogată
Sediul Liceului Teoretic „Stephan Ludwig Roth”, care poartă acest nume din 1919, a fost construit între anii 1909 şi 1912. Clădirea cu două etaje proiectată de sighişoreanul Fritz Baltes a fost concepută cu două aripi perpendiculare una pe alta. Într-una se aflau clasele, în alta era reşedinţa rectorului. Scările sunt din trachit de Deva, reţeaua de iluminat a efectuat-o firma Siemens & Halske din Budapesta, tablele din clase - atelierul Johannes Miller din Viena, dotarea cabinetelor - Max Kohl din Chemnitz, iar statuile ornamentale - August Gerber din Köln. Profesorul Hans Hermann a condus ornamentarea sălii festive cu fresce cu temele „Muncă”, „Bucurie”, „Construcţie”, geamurile înalte cu vitralii reprezentând nuferi, tavanul cu constelaţii cereşti sub formă de zodiac şi sala alăturată cu medalioane întruchipând „Danaidele”. O pictură cu o tehnică originală, înfăţişând o procesiune de saşi, încheie ornamentele sălii de festivităţi. Pe coridoarele liceului au fost amplasate copii in mărime naturală după Venus din Milo, Demostene, Laocon grup, Sofocle, Orfeu şi Euridice, Hera şi Zeus.