În judeţul Sibiu sunt 1.181 de deţinători de arme neletale şi 1.401 deţinători de arme letale, înregistraţi la Serviciul de Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Sibiu, însă numărul acestora variază continuu.
Autor: Margareta LUPU
În categoria armelor letale intră armele cu glonţ, armele de tir cu glonţ şi cele de vânătoare. „Arme cu glonţ pot deţine doar persoanele care au calitatea de poliţist, magistrat, militar sau demnitar”, explică inspectorul Marius Barbu, din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al IPJ Sibiu. Toate aceste arme se pot procura de la cele două magazine de profil din municipiul Sibiu, de la cel din Şelimbăr sau de la cel de pe str. Ludwig Roth din Mediaş.
Obligaţii legale
Oricine intenţionează să cumpere o armă trebuie să se prezinte la Serviciul Arme din cadrul IPJ Sibiu pentru a înregistra arma şi pentru a i se elibera un permis pentru ea. Procedura durează între 10 şi 40 de zile. Acest permis trebuie reînnoit înainte de expirarea termenului de 5 ani. Dacă acest termen expiră, iar permisul nu este reînnoit înainte, persoana respectivă riscă anularea dreptului de folosire a armei pentru doi ani, precum şi amendă. De asemenea, un cetăţean care găseşte o armă, indiferent cât de veche, are obligaţia de a se prezenta cu ea la Poliţie în maxim 24 de ore. Programul de lucru cu publicul al Serviciului Arme este de luni până joi, între orele 8.30-10.30. În acest interval de timp se depun și se ridică și permisele de port-armă.