Florin Neag, candidat în Colegiul 4, este mai mereu prezent în viața publică. Tânăr şi ambiţios, îşi petrece mult timp în mijlocul oamenilor. Desfăşoară acţiuni atât în plan politic, cât și în plan social. El vrea să aducă în sfârşit acea schimbare, de care avem cu toţii nevoie, în Parlamentul României.
Reporter: Constat că sunteți implicat în mai multe acțiuni caritabile în ultima vreme. De unde și de ce această energie?
Florin Neag: Energia o primesc de la oamenii pe care îi întâlnesc la fiecare pas, fie că desfăşor acţiuni şi concursuri pentru cei mici, fie că merg la întâlniri cu oamenii politici din România. Mă implic în fiecare activitate care îmi atrage în mod special atenţia şi contribui financiar, pentru că de fiecare dată în spatele proiectelor stau oamenii. Aşa s-a întâmplat şi în această lună, când am donat indemnizaţia mea pe o lună, pentru ca beneficiarii cu dizabilităţi ai unui Centru din Mediaş să se bucure de o sală cu computere şi internet. Proiectul este unul ambiţios şi va schimba viaţa a 50 de oameni. Este nevoie de un buget mai mare, însă la prezentarea lui, am promis că mă voi implica şi am vrut să îmi ţin cuvântul. Dacă fiecare consilier ar dona indemnizaţia pe o lună, proiectul s-ar realiza mai uşor. Mă voi implica şi voluntar, pentru că de 5 ani de zile aloc din timpul meu semenilor.
Acţiune caritabilă la căminul de bătrâni din Marpod |
Reporter: Tinereţea îşi spune cuvântul... Aveţi elan suficient pentru a merge mai departe?
Florin Neag: A lucra împreună cu cei care au nevoie de sprijin este extraordinar şi ai mulţumirea că ai pus şi tu o cărămidă în acea lucrare. Vedeți dumneavoastră, aste este și motivația mea de a face politică la nivel național. Sunt tânăr și vreau să aduc în politică acel concept care a lipsit României vreme de 23 de ani. Politicul trebuie să lucreze pentru omul de rând. Politica, Parlamentul, Guvernul, legiuitorii trebuie să aibă în vedere atât vârstnicii cât și generațiile tinere întrucât aceste generaţii nu sunt marcate de obisnuinţele, multe dintre ele, rele, ale trecutului. Binele comun al cetățenilor trebuie să primeze și altfel decât la nivel declarativ și pentru aceasta avem nevoie în Parlament de tineri care, cu energia specifică tinereții și cu capacitățile personale, să gândească și să aplice măsuri politice astfel încât efectele benefice să fie simţite de fiecare cetățean.
Reporter: V-am văzut la câteva acţiuni mai rare printre politicienii zilelor noastre, acţiuni de promovare a cărţilor.
Florin Neag: Am un băiat de doi ani şi acest lucru mă motivează să fiu un exemplu pentru el, când va creşte. Într-adevăr, pentru tineri am realizat campanii de strângere de cărţi, deoarece educaţia este pe primul loc şi cu toţii avem nevoie de ea. S-au bucurat de lecturi şcolare cei din Republica Moldova. Atât medieşenii, cât şi cei din mediul rural s-au implicat, alături de mine, pentru a strânge cărţi cât mai multe şi pentru a le trimite acelora care au nevoie. Nu a fost uşor, pentru că oamenii nu se despart prea repede de cărţile dragi, însă am reuşit din fonduri personale să cumpăr şi carte nouă, dar şi din anticariat, pentru că erau cărţi pe care doream cu tot dinadinsul să le trimit, unele titluri destul de rare. Vom mai avea astfel de campanii, pentru a dota bibliotecile din mediul rural, pentru că nu există fonduri pentru achiziţii noi de carte. Am văzut că există probleme în multe sate din zona rurală de nord a județului Sibiu, la Şeica Mare, unde se doreşte înfiinţarea unei biblioteci private, de către un tânăr ambiţios.
Reporter: La începutul lunii aţi fost şi la Marpod. Cum v-au primit bătrânii din cămin?
Florin Neag: Aşa e... am desfăşurat de curând o acţiune la Marpod. Am în plan să duc şi acolo cărţi. Acolo, de asemenea, am făcut donație în produse alimentare si de alt tip necesare bunei desfășurări a activității căminului. Am cunoscut oamenii din Căminul de bătrâni şi aceștia au amenajată o mică bibliotecă şi mă gândeam că poate ar fi interesant de organizat acolo o seară de lectură pentru ca cineva să le mai citească din cărțile și poveștile tinereții lor. Poate că cei care nu au fost acolo, şi nu i-au cunoscut pe aceşti oameni, vor privi această acţiune ca pe una fără rost. Fiecare om îmbătrâneşte şi are nevoie ca semenii lui să-şi amintească de el sau măcar să le acorde din timpul lor. Atmosfera a fost emoţionantă, pentru că acele persoane vârstnice se bucură de prezenţa celor tineri şi de sprijinul personalului de acolo și vă spun sincer că am avut lacrimi în ochi când un varstnic mi-a mulțumit, la rândul lui, cu lacrimi în ochi, pentru faptul că am fost pe la ei împreună cu echipa mea și i-am ajutat cu ce am putut.
Reporter: Acţiuni caritabile, implicare în comunitate şi doar la urmă politică?
Florin Neag: Fac parte dintr-un partid şi fac politică de mai bine de 5 ani. Am urmat cursuri la Fundaţia Hanns Seidel care are ca motto "În serviciul democraţiei, păcii şi dezvoltării", am urmat cursurile Școlii politice organizate de Fundația Konrad Adenauer ale cărei principii sunt “Libertatea, dreptatea si solidaritatea”, am participat la cursurile Școlii Naționale de Administrație Publică atât la Cluj cât și la Oradea, cât și la alte școli politice. De anul trecut sunt masterand la Universitatea Babeș Bolyai la Cluj-Napoca şi urmez cursurile unui master în Administrație Publică pentru că am considerat că este o datorie a mea să cunosc administrația publică și din punct de vedere universitar, dacă doresc să mă implic în administrație locală sau națională. Am învăţat foarte multe alături de acești oameni bine pregătiți şi am avut privilegiul să fiu invitat și la evenimentul ce a marcat, la Bucureşti, 20 de ani în România a Fundaţiei „Hanns Seidel“. Este important să ştii care sunt aşteptările tuturor faţă de viitor şi cum am putea să fim responsabili atât în ţară, cât şi în Europa.
Participare la aniversarea a 20 de ani de prezenţă a Fundaţiei "Hanns Seidel" în România |
Reporter: Despre ARD ce ne puteţi spune?
Florin Neag: Deja a trecut o lună de când am participat la evenimentul de lansare ARD în care au fost prezentate platforma program şi principiile programului de guvernare ale Alianţei România Dreaptă. La această întâlnire de la Parlament, din 20 septembrie, s-au stabilit principiile comisiei de etică, care va selecta candidații Alianței România Dreaptă ce vor participa la alegerile din 9 decembrie. Faptul că în sfârșit o alianță politică (Alianța România Dreaptă – n.a.) își propune să aibă candidați doar persoane care să nu fie cercetate de legea penală, persoane care să nu fie suspectate de acte de corupție, persoane care să nu fi colaborat cu securitatea, politicieni care nu sunt traseiști, acest fapt, cum spuneam, reprezintă o șansă de schimbare în bine pentru România.
Reporter: Sunteţi proaspăt ales consilier local, aţi putea duce o viaţă destul de liniştită în următorii 4 ani. De ce aţi decis să cereţi din nou votul cetăţenilor?
Florin Neag: Vedeţi dumneavostră, prin politică sunt luate decizii care ne influenţează viaţa. Este bine să ai un punct de vedere din teritoriu şi să decizi ce este mai important pentru ca acei oameni să se dezvolte şi, împreună cu ei, să se dezvolte şi societatea în care trăiesc. În această perioadă am cunoscut multe persoane care au nevoie de sprijin, pentru a se dezvolta. Însă ajutorul primit pe plan local e puţin, faţă de cât poate realiza o decizie corectă pentru o masă mai largă de oameni, care au nevoi specifice în comunitate. De aceea candidez în alegerile din 9 decembrie, pentru că vreau și pot să reprezint zona de nord a județului Sibiu în Parlamentul României.
Florin Neag l candidat ARD: „A lucra împreună cu cei care au nevoie de sprijin este extraordinar şi ai mulţumirea că ai pus şi tu o cărămidă în acea lucrare. Vedeți dumneavoastră, aste este și motivația mea de a face politică la nivel național. Sunt tânăr și vreau să aduc în politică acel concept care a lipsit României vreme de 23 de ani. Politicul trebuie să lucreze pentru omul de rând.“
Mihai Răzvan Ungureanu şi Florin Neag, la lansarea Alianţei România Dreaptă |