Instituţia de credit este evaluată la 468 milioane de euro, fiind singura bancă din România care şi-a crescut valoare comparativ cu anul trecut.
RCS&RDS, Interagro, Banca Transilvania, Dedeman şi Mediplus Exim sunt primele cinci companii cu capital privat românesc, potrivit „Top 20 al celor mai valoroase companii cu acţionariat autohton”, realizat de Ziarul Financiar împreună cu casa de investiţii Capital Partners.
Împreună societăţile au fost evaluate la aproape 2,6 miliarde de euro, adică la jumătatea valorii pe care o are Petrom, cea mai valoroasă companie din România, evaluată la aproape 5 miliarde de euro.
Primele 20 de companii cu capital autohton au avut împreună o valoare de peste 4 mld. euro, în creştere cu 42% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF. Cel mai puternic salt în acest top l-a făcut compania Dante Internaţional, care gestionează cel mai mare magazin online din România, eMag.
BT, mai valoroasă cu 21% faţă de 2011
Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit cu capital privat românesc, a fost singura bancă din sistem care şi-a crescut valoarea în acest an datorită rezultatelor financiare bune şi unei evoluţii pozitive a acţiunilor pe bursă, se arată în analiză.
Instituţia de credit este evaluată la 468 milioane de euro, mai mult cu 21% decât anul trecut. Performanţa este cu atât mai notabilă cu cât restul băncilor prezente în clasamentul celor mai valoroase o sută de companii au pierdut şi 40% din valoare.
Banca Transilvania îşi dispută locul al treilea pe piaţă cu CEC Bank, la finalul lunii septembrie. Activele Băncii Transilvania au depăşit 29 de miliarde de lei şi au avut o creştere de 12,4% faţă de începutul anului. Asta în condiţiile în care atât BCR, cât şi BRD au stagnat sau au scăzut uşor în ultimii doi ani.
Şi la capitolul profit se stă bine, rezultatul net înregistrând o creştere de 30% în primele nouă luni ale anului, ajungând la 265,43 milioane lei la finalul lunii septembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte profitul brut, acesta a fost de 274,82 milioane lei, faţă de 253,98 milioane lei, înregistrat în septembrie 2011.
Totodată, veniturile operaţionale BT au trecut de 1 miliar de lei, fiind cu 13% peste valorile înregistrate la 30.09.2011, trendul ascendent fiind determinat determinat de creşterea cu 38% a veniturilor din operaţiuni financiare, cu 10% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 9% a veniturilor nete din dobânzi.
BT şi în topul celor mai profitabile companii
Publicaţia online de business wall-street.ro a întocmit, pe baza datelor de la Registrul Comerţului clasamentul celor mai profitabile 50 de companii din România pe 2011. Clujul a fost reprezentat şi în acest top de Banca Transilvania, situată pe poziţia 28, cu peste 131 de milioane de lei profit net, urmată de Terapia, pe poziţia 37 cu un rezultat net de 95 de milioane de lei.
BT a realizat o cifră de afaceri de peste 6 miliarde de lei, având un număr mediu de 5.933 de angajaţi, în timp ce Terapia a avut venituri de 421 de milioane de lei, obţinute cu un număr mediu de 667 de angajaţi.