După 8 ani petrecuţi în mare parte în Opoziţie, senatorul PSD Viorel Arcaş intră într-o nouă competiţie electorală, pentru cel de-al treilea mandat de senator. “Este o continuare firească a activităţii politice desfăşurate până acum, mai ales că, de data aceasta, sper să fie un mandat la Putere. Tot ceea ce mi-am propus ca obiective de acţiune politică depinde de existenţa, după 9 decembrie, a Guvernului USL. Deci depinde de votul alegătorilor”, declară senatorul PSD Viorel Arcaş.
Care este răspunsul său la marile probleme ale locuitorilor din Colegiul 2 Senat – unde candidează - şi ale României, în general?
* Despre protecţia socială
Actualul sistem de ajutorare a familiilor nevoiaşe, axat în general pe legea 416, s-a dovedit insuficient întrucât populaţia nu se descurcă cu veniturile realizate. Voi transforma acest act normativ astfel încât să se confere beneficiarului statut de angajat cu jumătate de normă. Acest lucru va duce la rezolvarea problemelor de asistenţă socială şi, în plus, va permite acestor persoane ca la împlinirea vârstei standard să poată obţine o pensie. Fiecare persoană aflată în dificultate trebuie să fie ajutată de comunitate. Ceea ce am început, cu reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate pensionarilor, continuăm. România viitorului trebuie să fie o Românie socială şi echitabilă.
* Despre învăţământ
Deşi non-valorile au umplut spaţiul public şi s-au transformat în modele, le spun tinerilor, după mulţi ani de experienţă, că fără învăţătură şi muncă nu se construieşte nimic trainic şi de viitor. Deşi anevoios, drumul pe care îl deschid educaţia şi cunoaşterea este frumos şi valoros. Iar dascălilor, le mulţumesc de fiecare dată când am ocazia pentru minunata muncă pe care o fac, modelând oameni din mici mogâldeţe, mergând zilnic pe calea dificilă a făuririi de caractere şi de destine. A fi dascăl este una dintre cele mai grele meserii din lume, de aceea tenacitatea acestor oameni şi dorinţa lor de a duce învăţătura în cele mai îndepărtate cătune trebuie răsplătită…şi sper că voi reuşi să o răsplătesc în viitor, mai mult decât am putut în trecut.
* Despre sănătate
Închiderea spitalelor în anii 2010-2011, într-un stil barbar, fără o analiză atentă a nevoilor zonelor pe care unităţile medicale desfiinţate le deserveau, fără a oferi soluţii medicale populaţiei lăsate de izbelişte, în marea majoritate persoane în vârstă sau cu venituri reduse, care trăiesc din agricultura de subzistenţă, a dus la o agravare a stării de sănătate a oamenilor. Lunar, România intră pe o nouă listă neagră privind indicele redus al sănătăţii, apariţia de noi boli, extinderea categoriilor lovite de maladii grave. Iar principala cauză este lipsa asistenţei medicale primare, lipsa controlului medical periodic, scăderea dramatică a numărului celor care îşi permit să ajungă la un medic şi la un tratament de calitate. Trebuie respectat dreptul la sănătate al tuturor oamenilor! Şi aceasta înseamnă dispensar non-stop în fiecare centru de comună pentru asigurarea asistenţei medicale primare.
Viorel Arcaş | senator PSD |
Cea mai mare realizare şi cel mai mare eşec din cariera politică
“Consider o realizare fiecare proiect de lege, fiecare problemă a cetăţenilor rezolvată, fiecare acţiune pe care am întreprins-o în aceşti ani. Ca eşec... poate faptul că nu am reuşit să schimb atât cât mi-am dorit imaginea parlamentarilor români. Ştiu că exemplele unora dintre colegi, repetate la nesfârşit de presă şi extrapolate asupra întregului corp legislativ, au redus la minimum încrederea în Parlamentul României. Cu toate acestea, nu toţi parlamentarii dorm, vorbesc la telefon, navighează pe internet, citesc romane poliţiste sau se joacă în timpul şedinţelor”.
Omul sau partidul?
“Şi în politică este ca şi în comerţ. Oricâtă reclamă faci unui produs, dacă produsul se dovedeşte de slabă calitate, vânzările vor scădea... independent de investiţia în publicitate. Cei care candidează trebuie să fie pe măsura imaginii formaţiunii lor politice şi pe măsura aşteptărilor cetăţenilor”.