sâmbătă, 8 decembrie 2012

Publicat la 12/08/2012 09:07:00 p.m. de Anonim

Chinezii, interesaţi de judeţul Sibiu

O delegaţie a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, condusă de ES Huo Yuzhen, s-a întâlnit, ieri, cu preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, cu vicepreşedintele Ioan Banciu şi cu secretarul judeţului, Iordan Nicola.

Discuţiile purtate au vizat dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor româno-chineze, în special pe plan economic, cultural şi educaţional, mai ales că în 2013 se împlinesc 65 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state, informează Ioana Nica, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean.



ES Huo Yuzhen a declarat că există mari companii chineze interesate de proiecte de infrastructură din România şi s-a arătat preocupată de posibilitatea unor investiţi chineze în parcurile industriale care se doresc a fi înfiinţate în întreg judeţul Sibiu. De asemenea, ambasadorul Chinei la Bucureşti a dat publicităţii faptul că se vor oferi 5.000 de burse statelor din Europa Centrală şi de Est, iar Universitatea „Lucian Blaga” poate utiliza aceste burse. Totodată, începând cu 2013, se doreşte realizarea unor parteneriate între cele 34 de regiuni ale Chinei şi cele 41 de judeţe din România. „China are şi la Sibiu mulţi prieteni şi admiratori. Cred că investiţiile chineze în parcurile industriale din judeţul Sibiu ar reprezenta un cap de pod pentru intrarea investitorilor chinezi în Uniunea Europeană, iar administraţia judeţeană şi cea a localităţilor le va fi favorabilă. Ne gândim să stabilim o echipă care să colaboreze cu o regiune din China, întrucât consider că este o şansă reală de a întări şi materializa schimburile dintre cele două ţări”, a spus preşedintele Ioan Cindrea, care a dezvăluit Excelenţei Sale că fiica sa cea mică studiază limba chineză la Institutul Confucius încă din liceu şi că a şi vizitat China.
Vizita oficialilor chinezi la Sibiu a fost prilejuită de împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea primului Institut Confucius la Sibiu, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. (A. L.)



    Trimite prin e-mail