Atunci când a condus prima dată, un incident l-a făcut să îşi spună că nu va mai urca vreodată la volan. Nici nu s-a gândit că, peste ani, chiar el va iniţia sute de persoane în tainele şofatului. Pentru medieşeanul Levente Csifo, administratorul şcolii de şoferi Levy Car, cinci ani de activitate în acest domeniu au trecut foarte repede. Nu mai are timp pentru el şi pasiunile sale, dar este mulţumit atunci când îşi întâlneşte foştii elevi în trafic.
Autor: Alex PÎNTEA
În viaţa fiecăruia dintre noi sunt momente pe care ni le amintim peste ani şi realizăm că lucrurile nu s-au mai întâmplat aşa cum credeam atunci. Este şi cazul lui Levente Csifo, cel care şi-a spus că nu va mai conduce niciodată chiar după primul său drum, iar acum îi învaţă zilnic pe alţii să stăpânească autoturismul. „Eu am învăţat să şofez în anul 1995, iar la primul meu drum am şi avut un mic incident. Atunci, supărat fiind, am spus că nu voi mai şofa vreodată, nici pe departe să mă gândesc că voi fi chiar eu acela care să îi înveţe pe alţii să conducă”, recunoaşte Levy.
Deşi nu-şi imagina că va fi vreodată şofer, Levy a ajuns să-i înveţe pe alţii să stăpânească maşina |
A vrut mai mult
Acum cinci ani, lucra ca instructor autorizat. S-a gândit să facă însă mai mult, aşa că împreună cu un vecin s-a hotărât să se extindă. Ştia că nu îi va fi deloc uşor, totuşi a făcut pasul. „Totul a început în anul 2007. La momentul respectiv profesam singur, cu o singură maşină, pe autorizaţie de persoană fizică. În vara acelui an, împreună cu un vecin, am hotărât să ne extindem şi să înfiinţăm o societate, respectiv şcoală de şoferi, sub denumirea de Le-Nel Car. Numărul ridicat al clienţilor m-a determinat să transform autorizaţia de persoană fizică în şcoală de şoferi şi chiar şi acum mă întreb dacă nu cumva am greşit. Atunci când am început, mi-a spus cineva: «Orice început e greu!». Acum, după cinci ani, mă întreb oare cât va mai ţine acest început?”, se amuză fondatorul Levy Car.
Mii de învăţăcei
Din anul 2007 şi până în prezent, firma lui a şcolarizat aproximativ 3.000 de cursanţi. „În ceea ce priveşte instruirea cursanţilor pentru promovarea examenului auto şi nu numai, ea se datorează în mare parte instructorului, dar e nevoie şi de îndemânarea, cunoştinţele şi atenţia cursanţilor”, atrage atenţia Levente Csifo. Se mândreşte cu această cifră impresionantă şi susţine că tot ceea ce s-a făcut în cei cinci ani reprezintă meritul echipei care munceşte zilnic în cadrul şcolii. Aniversarea reprezintă o realizare, dar şi o motivaţie de a continua pe acest drum. „Cifra cursanţilor, rezultat al acestor cinci ani, este aproape de 3.000, mai precis 2.934 de persoane. Tot ceea ce s-a realizat în toţi aceşti ani în cadrul şcolii noastre, este rodul echipei Levy Car. Faptul că am ajuns la aniversarea a cinci ani de activitate pentru mine este o realizare şi un îndemn de a merge mai departe, în ciuda tuturor greutăţilor”, adaugă Levente.
Levente Csifo şi primarul Teodor Neamţu |
Cadou la aniversare
Concurs la Radio Mediaş |
Şcoala de şoferi Levy Car a sărbătorit oficial, săptămâna trecută, cinci ani de activitate. Cu ocazia aniversării, societatea a organizat o zi a porţilor deschise, dar şi o tombolă având ca premiu o şcolarizare gratuită. „Am vrut să facem ceva mai deosebit cu ocazia aniversării celor cinci ani, aşa că am organizat o tombolă. Numele câştigătorului a fost extras din urnă de către viceprimarul George Petrescu, iar premiul a constat într-o şcolarizare gratuită. De asemenea prin intermediul Radio Mediaş, pe durata mai multor zile s-a organizat un joc telefonic, iar câştigătorii beneficiază de şcolarizare la jumătate de preţ”, arată Levente Csifo.
Civilizaţie în trafic
Pe lângă şcolarizarea cursanţilor, Levy Car şi-a asumat şi un alt rol foarte important în comunitate, acela de a iniţia educaţia rutieră în rândul elevilor. Proiectul a demarat încă de anul trecut la nivelul municipiului Mediaş şi este pus în practică în parteneriat cu Primăria Mediaş, prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, respectiv Biroul Poliţiei Rutiere Mediaş. „Proiectul «Educaţie rutieră» este un proiect demarat în anul 2011 şi are ca subiect civilizaţia în trafic. Acesta se va desfăşura în toate grădiniţele, şcolile gimnaziale şi liceele cu care s-au semnat contracte de protocol. În cadrul acestui proiect se vor reînfiinţa patrulele şcolare”, detaliază administratorul Levy Car.
Proiectul lui Levy ajunge la grădiniţe, şcoli şi licee |
O zi pe stradă
Munca lui Levente Csifo se desfăşoară zilnic în traficul uneori infernal din oraş. Asta presupune multă atenţie, nervi de oţel, răbdare, surprize plăcute, dar şi neplăcute. Toate sunt date, însă, uitării, atunci când întâlneşte şoferi care i-au fost elevi. „Având în vedere că sunt în trafic zilnic, de dimineaţă şi până seara, trec prin tot felul de experienţe plăcute sau mai puţin plăcute. Claxoanele şi înjurăturile partenerilor de trafic, calitatea foarte, foarte... a drumurilor, aglomeraţia pe şosele sunt experienţe zilnice şi mai puţin plăcute, dar evoluţia vizibilă de la o şedinţă la alta a cursanţilor, promovarea lor la examenul auto, iar ulterior întâlnirea cu ei în trafic este partea plăcută şi mulţumitoare a tot ceea ce fac”, conchide Levente Csifo.
Levente CSIFO | administrator Levy Car: „Sincer, având în vedere acest început lung şi anevoios al societăţii, am cam uitat de pasiunile şi plăcerile mele, dar sper să îmi aduc aminte cât de curând. Îmi place să joc fotbal, dar şi să schiez. Cred că modestia şi calmul mă caracterizează mai accentuat, dar cel mai bine este ca cei cărora le-ai dovedit deja să-ţi aducă cuvinte de laudă.”