duminică, 10 februarie 2013

Publicat la 2/10/2013 07:23:00 a.m. de Redacţie

Anul Şarpelui Negru de Apă (10 februarie 2013 - 31 ianuarie 2014). Ce ne aduce anul nou chinezesc?

Chinezii din întreaga lume sărbătoresc, astăzi, intrarea în noul an - Anul Şarpelui Negru de Apă -, ieşirea din Anul Dragonului de Apă. Manifestările de bucurie şi speranţă, ce vor dura două săptămâni, sunt cunoscute sub numele de "Festivalul Primăverii".


Aproximativ 1,4 miliarde de persoane, de pe întreg globul, vor sărbători cu focuri de artificii, veşminte roşii şi mâncăruri specifice. Anul Şarpelui de Apă este anul 4711, conform calendarului chinezesc, şi se va încheia la 31 ianuarie 2014, relatează Agerpres.
Astrologii spun că cele două cuvinte cheie ale lui 2013 vor fi înţelepciunea şi inteligenţa. Anul Şarpelui va fi un an prielnic pentru autodezvoltare şi învăţare.  În zodiacul chinezesc, Şarpele reprezintă misterul, frumuseţea, sacrul şi înţelepciunea. Şarpele este considerat o zodie enigmatică, intuitivă, introspectivă, rafinată. În cultura occidentală, însă, şarpele este adesea văzut şi ca o forţă malefică, capabilă de a ispiti omul şi de a-l pune în situaţii dificile.
Elementul cosmic al anului este Apa Neagră. Culorile dominante în Anul Şarpelui sunt negrul, albastrul şi verdele. Aceste culori sunt aducătoare de noroc în Anul Şarpelui. 
Elementul primar specific acestui an chinezesc este Apa, caracterizată prin mobilitate, dinamism şi schimbare. Anul 2013 va fi caracterizat de surprize, instabilitate, fertilitate şi schimbări neaşteptate. Este important ca în acest an să fie făcute planuri riguroase, să fie analizate foarte bine acţiunile întreprinse şi să fie luate toate măsurile de precauţie. 
Unul dintre lucrurile pe care trebuie pus accentul în această perioadă este familia. Conform tradiţiei chinezeşti, un Şarpe în casă este de bun augur, deoarece familia nu va suferi de foame. Şarpele de apă ar aduce, potrivit tradiţiei asiatice, o perioadă mai liniştită, în care dragostea şi prosperitatea se vor face simţite. 
Se crede că Anul Şarpelui reprezintă o perioadă benefică din punct de vedere financiar, mai ales pentru oamenii de afaceri, pentru liderii de opinie. Cele mai mari şanse de reuşită le au persoanele care acţionează în mod programat, având în spate o analiza aprofundată a situaţiei. În schimb, sunt dezavantajate persoanele care se adaptează greu la schimbări şi cele care acţionează sub impulsul de moment. Pentru a evita dezamăgirile şi eşecurile, este foarte important ca orice decizie să fie luată după o analiză serioasă asupra consecinţelor faste sau nefaste pe care le poate avea. Precauţia trebuie să domine deciziile pe care le vom lua în acest an. 
Cei născuţi în zodia Şarpelui sunt persoane inteligente, înţelepte. Nativii sunt buni mediatori şi oameni de afaceri pricepuţi. Îi conduc bine pe ceilalţi şi tind să fie buni organizatori. Sunt motivaţi şi hotărâţi să reuşească. Sunt afectuoşi cu familia şi cu prietenii lor, dar nu-şi arată această latură a personalităţii lor faţă de colegi sau de partenerii de afaceri. Personalităţi din zodia Şarpelui: Kim Basinger, Randy Crawford, Bob Dylan, Greta Garbo, Art Garfunkel, Audrey Hepburn, Paul Hogan, Elizabeth Hurley, Carole King, Robert Mitchum, Mike Oldfield, Dorothy Parker, Brad Pitt, Paul Simon, Virginia Woolf, Pierce Brosnan, Casanova, Stephen Hawking, Sir Alexander Fleming, Mahatma Gandhi, Tony Blair, Feodor Dostoevski, Gong Li. 

Calendarul chinezesc 

În calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani. Calendarul se bazează pe observaţii astronomice asupra fazelor lunii. Explicaţia folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 şi-au făcut apariţia, iar, în semn de recunoştinţă, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal şi cei născuţi în cursul anului respectiv să moştenească câte ceva din particularităţile acelui necuvântător. După calendarul tradiţional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care Luna face 12 rotaţii în jurul Pământului, fiecare rotaţie durând o lună. Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naştere are o puternică influenţă asupra persoanei respective. "Acesta este animalul care ţi se ascunde în inimă", spun ei. 

Sărbătoarea Primăverii 

Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este pe departe cea mai importantă sărbătoare chinezească, comparabilă, ca semnificaţie, cu Crăciunul pentru occidentali. Datele sărbătorii variază între sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lui februarie, determinate fiind de ciclurile Lunii. Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului (revelionul) şi în prima zi a primei luni (Anul Nou). Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 4.000 de ani. Cu câteva zile înainte de începerea petrecerilor, se face curăţenie în casă, presupunându-se că astfel sunt "măturate" urmele de ghinion. Ferestrele şi uşile sunt vopsite şi apoi decorate cu ornamente de hârtie, dar şi cu versuri care exprimă fericirea, bunăstarea şi dorinţa de a trăi cât mai mult. 
China este un stat multinaţional, în care conlocuiesc 56 de comunităţi etnice. Fiecare naţionalitate are tradiţii diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate naţionalităţile masa din seara de Revelion, numită "Masa Reîntregirii", reprezintă un moment important pentru familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească, pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoarea erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie. 
În sudul Chinei, această masă este foarte bogată, cuprinzând de obicei peste 10 feluri de mâncare, cu semnificaţii diferite. Brânza de soia şi peştele sunt simboluri ale bogăţiei, crevetele roz - simbol al fericirii şi însufleţirii, stridiile uscate - simboluri ale bunăstării, salata de peşte crud (yu sheng) - al norocului şi prosperităţii, părul de înger (Fai-hai - preparată din alge de mare cu aspect de păr, comestibil însă) - al prosperităţii, iar găluştele fierte în apă (Jiaozi) - ale bunăstării în viaţa familială. 
Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Colţunaşul cu o monedă înăuntru este pentru cel care o găseşte semn de noroc în anul ce vine. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii (în marile oraşe sunt interzise), despre care se crede că alungă spiritele rele. Se spune, conform tradiţiei, că primul bărbat care reuşeşte să aprindă "pocnitorile" are dreptul să înceapă cel dintâi munca la câmp şi că, în anul ce vine, se va bucura de o recoltă bogată. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiţiei, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult. 
În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor şi prietenilor sau primesc invitaţi. Ei îşi adresează reciproc Xin Nian Hao ("La Mulţi Ani!"). După aceea, oaspeţii sunt invitaţi să servească bomboane, fructe şi ceai. Sărbătoarea Primăverii se încheie cu Festivalul Lampioanelor.



    Trimite prin e-mail