Cartoful, mâncarea preferată a americanilor, nu este numai lipsit de grăsimi şi colesterol, ci este foarte bogat în vitamina C şi potasiu.
Cartofii reprezintă şi o excelentă sursă de fibre atunci când sunt gătiţi cu coajă cu tot. Pe lângă faptul că sunt foarte nutritivi şi delicioşi, cartofii aduc o sumedenie de beneficii organismului. Ei pot fi vedetele din mijlocul farfuriei, alături de carnea de porc, vită, pui sau peşte, sau pur şi simplu, ca mâncare vegetariană.
Potasiul. Cartofii cu coajă sunt o excelentă sursă de potasiu, extraordinar pentru sănătatea cardiovasculară. Cercetările instituţiilor de specialitate au arătat faptul că o dietă bazată pe alimente cu un bogat conţinut de potasiu şi cu un conţinut scăzut în sodiu poate reduce riscul presiunii arteriale ridicate. Doar un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului.
Vitamina C. Cartofii sunt una din cele mai importante surse de vitamina C din dieta noastră. Această vitamină este un puternic antioxidant care ajută la stabilizarea radicalilor liberi, care pot preveni distrugerea la nivel celular. De asemenea, vitamina C produce colagenul care ajuta la menţinerea în bună stare a articulaţiilor şi osaturii.
Fibrele. Un cartof de mărime medie cu coajă conţine trei grame sau 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre. Ultimele studii au arătat faptul că fibrele sunt benefice pentru un sistem digestiv sănătos şi pot ajuta la reducerea riscului apariţiei unor anumite tipuri de cancer şi probabil a bolilor de inimă.
Antioxidanţii. Antioxidanţii protejează componentele celulelor cheie prin neutralizarea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi, produşi natural în urma metabolismului la nivel celular. Radicalii liberi călătoresc de-a lungul celulelor, distrugând structura altor molecule, cauzând pagube la nivel celular. Se pare că aceste celule distruse contribuie la îmbătrânire şi conduc la diverse probleme de sănătate.
Cartofii conţin gluten, un antioxidant care s-ar putea să ajute la protecţia împotriva anumitor forme de cancer.
Carbohidraţii. Carnea şi cartofii, pentru o alimentaţie sănătoasă care conţine un complex de carbohidraţi, sunt principala sursă energetică pentru organism. De asemenea, susţinătorii dietelor bogate în proteine şi scăzute în carbohidraţi recomandă să se elimine alimentele bogate în carbohidraţi aşa cum sunt cartofii, morcovii şi fructele; mulţi dintre experţii în probleme de nutriţie consideră că astfel de diete bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi sunt extrem de nesănătoase şi nu sunt benefice menţinerii pe termen lung a unei greutăţi corporale scăzute. Deoarece aceste diete tind să fie bogate în grăsimi saturate şi sărace în consumul de fructe, legume şi cereale, pot creşte riscul apariţiei bolilor de inimă sau a anumitor tipuri de cancer.
Reţete sănătoase
- mâncare mexicană. Peste cartofii fierţi adăugaţi fasole neagră din conservă, porumb fiert îngheţat, smântână dietetică şi sosul dvs. preferat.
- legume gratinate. Folosiţi un cartof ca bază pentru o mâncare simplă de legume gratinate. Curăţaţi şi tăiaţi în bucăţi ardei graşi, verzi sau roşii, morcovi, vinete şi broccoli, fierbeţi şi băgaţi-i la cuptor. Condimentaţi cu sos de soia, cu un conţinut scăzut de sodiu şi aruncaţile peste cartoful fiert şi tăiat în bucăţi.
- cartofi cu chili. Puneţi peste un cartof fiert tăiat în bucăţi o lingură de sos de chili. Presăraţi ceapă verde mărunţită, brânză dietetică rasă şi smântână cu un conţinut scăzut de grăsime.