Finanţarea unui proiect de canalizare de care să beneficieze întreaga comună rămâne o preocupare importantă pentru primarul din Brateiu, Elena Marian. În planul său de administrare pentru perioada 2012-2016, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apa Târnavei Mari“ a prevăzut o astfel de investiţie pentru localităţile rurale din vecinătatea Mediaşului.
Autor: Aurelian LUNGU
O treime din suprafaţa judeţului va fi deservită de operatorul regional de apă şi apă uzată „Apa Târnavei Mari“. Rste unul dintre obiectivele propuse în strategia creionată la înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Apa Târnavei Mari“. În total, vor beneficia de serviciile sale aproape 148.000 de locuitori ai judeţului Sibiu. Pe lângă municipiul Mediaş şi oraşele Agnita, Copşa Mică şi Dumbrăveni, în aria de competenţă a acestuia se află şi 28 de comune pentru care a avea utilităţi la standarde europene însemna, până nu demult, doar un vis.
Investiţie necesară
Comuna Brateiu este una dintre aceste localităţi. „O mare nemulţumire şi nerealizare a administraţiei locale este introducerea unui sistem de canalizare. Până acum, am depus proiectul la diverse foruri, chiar şi pe vestita Măsură 322, dar nu a fost selectat pentru finanţare. A fost declarat eligibil, dar nu a obţinut şi finanţare, din cauză că nu a întrunit un punctaj suficient de mare ca să fie ierarhizat înaintea altor proiecte similare din ţară. Este vorba despre o investiţie mare, pe care nu am putea s-o asigurăm prin fonduri proprii, aşa că trebuie să ne bazăm tot pe banii europeni sau pe cei de la bugetul de stat. Prin programul «Zone fierbinţi» al Ministerului Mediului nu putem accesa asemenea fonduri. Nu suntem în raza geografică a acestei măsuri. Dar suntem membri în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Apa Târnavei Mari» şi cu siguranţă noi, cei din mediul rural, vom intra pe finanţare în etapa 2014-2020. Asta rămâne, deocamdată, singura speranţă“, arată primarul Elena Marian.
Plan multianual
În perioada 2012-2016, Apa Târnavei urmăreşte preluarea progresivă în operare a următoarelor localităţi membre ADI, raportat la momentul punerii în funcţiune a sistemelor de apă şi apă uzată, realizate de către autorităţile administraţiilor publice locale prin implementarea proiectelor de investiţii finanţate din bugetele locale, bugetul de stat sau fonduri europene: Aţel, Axente Sever, Bazna, Bârghiş, Biertan, Blăjel, Brateiu, Brădeni, Bruiu, Cîrţa, Chirpăr, Dârlos, Hoghilag, Iacobeni, Laslea, Marpod, Merghindeal, Micăsasa, Mihăileni, Moşna, Nocrich, Şeica Mare, Şeica Mică, Târnava, Valea Viilor şi Copşa Mică.
Nivel de trai mai ridicat
S.C. Apa Târnavei Mari S.A. a fost înfiinţată pe 7 decembrie 2006, ca operator regional unic de apă şi apă uzată pentru nord-estul judeţului Sibiu şi funcţionează efectiv din 1 ianuarie 2007. Societatea a preluat activitatea serviciilor de apă-canal din Mediaş, Agnita şi Dumbrăveni. ADI „Apa Târnavei Mari“ a fost înfiinţată în anul 2002, iar în 2006 a fost reorganizată după sistemul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitare. „Ca operator regional unic, contribuim la dezvoltarea regională, prin îmbunătăţirea nivelului de trai al locuitorilor, realizarea unei infrastructuri moderne a sistemului public de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare şi preocuparea permanentă pentru protecţia mediului înconjurător“, au precizat reprezentanţii „Apa Târnavei Mari“.