Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu îşi propune să adapteze pregătirea teoretică la cerinţele pieţei muncii.
Autor: Mădălina MOCANU
Activitatea Universităţii „Lucian Blaga“ (ULBS) Sibiu a fost atent evaluată în cadrul celei de-a doua vizite European University Association (EUA), primele păreri prezentate Consiliului Administrativ al universităţii fiind pozitive.
Cerere şi ofertă
foto: tesmedia.ro |
ULBS urmează să stabilească o strategie prin care să-şi eficientizeze actul didactic în raport cu cerinţele pieţei muncii. „Se începe o optimizare şi o acreditare a planurilor de învăţământ şi a disciplinelor din universitatea. Acest proces a început în luna martie şi se finalizează în 15 aprilie“, a precizat rectorul Ioan Bondrea. Totodată, echipa internaţională EUA a apreciat că „am vizitat o universitate bună, care are un rol important în comunitatea locală şi regională şi care este determinată să îmbunătăţească atât calitatea activităţilor didactice, cât şi a celor de cercetare în context naţional şi internaţional. Încurajăm univestitatea să continue aceste eforturi“. Raportul final al evaluării va fi prezentat în luna mai şi va cuprinde pe lângă evaluarea stării actuale a universităţii şi directive de îmbunătăţire a strategie pe perioada 2014-2020.
Dispar secţii şi locuri la licenţă şi master
Totodată, Universitatea a solicitat Ministerului Educaţiei o cifră de şcolarizare de aproximativ 5.000 de locuri pentru studiile de licenţă, cu 134 mai puţine faţă de anul în curs. De asemenea, pentru anul universitar 2013-2014, universitatea închide şase domenii de studiu. Astfel, ULBS renunţă la inginerie mecanică, marketing, economie, fizică, statistică şi informatică economică şi relaţii economice internaţionale şi cibernetică, atât la programele pentru licenţă cât şi la cele pentru master. Pe lângă acestea, la programele de master nu vor mai exista nici domeniile inginerie electronică şi telecomunicaţii, inginerie aerospaţială, autovehicule, transporturi, biotehnologii, mecatronică şi robotică, ingineria mediului, medicină dentară, farmacie, cibernetică, ştiinţe ale educaţiei şi studii culturale, pentru care nu se va mai organiza admitere anul viitor.
Zilele internaţionale
În perioada 11-12 martie, Sibiul găzduieşte „Zilele Internaţionale ale ULBS“. Printre temele abordate se vor număra internaţionalizarea în educaţie şi cercetare, mobilitatea academică internaţională sau perspective noi în cercetarea europeană. Scopul întâlnirilor este acela de a furniza cunoştinţe şi informaţii pentru personalul administrativ şi ştiinţific. În paralel cu prezentările vor avea loc şi ateliere de lucru axate pe internaţionalizarea în educaţie, cercetare şi transferul inovaţiei pentru comunităţile locale şi mediul economic.
Ioan BONDREA | rector ULBS: „Abordarea pe care a avut-o universitatea a fost aceea de dezvoltare pe orizontală, care nu întotdeauna a dus la eficienţă economică sau calitate a procesului didactic. În general, ar trebui să ai serii de studenţi în domeniul licenţelor cât mai mari şi apoi să vii să îi specializezi în zona masterelor. Ori ne-am întins atât în zona licenţelor, cât şi a masterelor.“