Municipiul Mediaş a găzduit, timp de două zile, festivalul interjudeţean „Talentat la superlativ“. Manifestarea organizată de Gimnaziul „Cireşarii“ a reunit pe scena Sălii Traube peste 300 de copii din judeţele Sibiu şi Mureş, o cifră record de concurenţi, spre mândria Lianei Gheorghiu, directoarea unităţii.
Monitorul de Mediaş: Cum s-a născut acest festival pentru copii? Care este povestea lui?
Liana Gheorghiu: Am pornit acum 5 ani acest festival, din dorinţa de a oferi copiilor şansa de a evolua pe scenă, de a putea arăta latura lor artistică. Sunt foarte mulţi copii care au o plăcere deosebită de a urca pe scenă. Am iniţiat acest proiect împreună cu profesoara Dorina Ispas. Ea a pus şi numele festivalului. La început a fost la nivel local, ulterior s-a extins la nivel judeţean, iar anul trecut manifestarea s-a extins la nivel interjudeţean. La acest festival nu participă elevi de la şcoala noastră ca şi concurenţi, ei sunt organizatori. Oricât de obiectivi am fi în alegerea juriului, nu am dorit să se creeze discuţii. Ei au prezentat festivalul, s-au ocupat de organizarea de la sală. Puţin i-am defavorizat, dar nu s-au supărat, au înţeles. În măsura în care, anul viitor, vom găsi un juriu care să nu facă parte din comunitatea noastră, atunci le vom da voie şi lor să participe.
Monitorul de Mediaş: Ce ne puteţi spune despre prima zi a festivalului din acest an?
Liana Gheorghiu: Au fost solişti de muzică populară, dar şi dansuri populare. Concursul a fost organizat pe grupe de vârstă. Am avut copii din ciclul primar, din ciclul gimnazial, dar şi copii de liceu. Au participat elevi din Mediaş şi din împrejurimile oraşului nostru. În total, au fost peste 100 de copii, solişti vocali şi dansatori.
Monitorul de Mediaş: Cum a fost în cea de-a doua zi?
Liana Gheorghiu: Am avut o participare mai numeroasă decât în prima. Spectatorii au fost şi ei mai mulţi. Am avut surpriza să participe şi elevi din alt judeţ. Am avut elevi din Târgu-Mureş, dar şi din Mediaş, Sibiu şi mai multe comune.
Monitorul de Mediaş: Este primul an când au participat şi elevi de liceu?
Liana Gheorghiu: Într-adevăr, anul acesta am avut şi elevi de liceu, iar din acest motiv, la categoria solişti, premiile au fost pe categorii de vârstă. Este vorba de 7-13 ani, respectiv 13-18 ani. Premiile au constat în bani. Ne-a ajutat şi în acest an Asociaţia Civitas Mediensis. De asemenea, festivalul se şi autosusţine din taxa de participare şi biletele de intrare.
Monitorul de Mediaş: Ce vă propuneţi pentru anul viitor?
Liana Gheorghiu: Anul viitor, cu siguranţă, acest festival va continua, pentru că este deja o tradiţie şi sperăm să extindem şi mai mult aria de participare şi să avem un număr mai mare de concurenţi la cea de-a şasea ediţie. În fiecare an, după festival, cerem un feed-back din partea şcolilor. Suntem foarte deschişi să facem modificări dacă ceva nu este bine. Însă, pornind de la premisa că numărul de participanţi a crescut de la an la an, înseamnă că este bine. Am ajuns să avem un număr de peste 300 de participanţi. Concursul a depăşit aria judeţului nostru şi ne dorim din suflet ca anul viitor să avem şi mai mulţi participanţi. O intenţie a noastră este de a transforma festivalul într-unul naţional, însă acest lucru depinde foarte mult de fondurile de care vom dispune. Vom vedea la momentul potrivit dacă vom putea.“
A consemnat Alex PÎNTEA