Echipa „Spirit“, formată din medieşenii Dan Caba, Christine Thellmann, Corina Fodor şi clujeanul Akos Kozma, se pregăteşte de escaladarea vârfului Ararat (5.165 m) pe schiuri de tură. Caba şi prietenii săi vor să le arate românilor pe unde a cutreierat patriarhul biblic Noe.
Autor: Milu OLTEAN
Muntele e o lecţie permanentă de viaţă, o şcoală care te învaţă arta răbdării, a înţelepciunii, a inteligenţei, a atingerii scopurilor pas cu pas. Tainele ascensiunii spre înălţimi se lasă cucerite în timp şi cu eforturi, dar, când pasiunea este arzătoare, niciun obstacol nu pare prea înalt. După performanţe extraordinare bifate în ultimii ani - escaladarea vârfului Elbrus, cucerirea pe schiuri a celor 13 porţi din Munţii Carpaţi, expediţia pe Aconcagua -, în faţa echipajului „Spirit“ stă o nouă provocare: escaladarea în premieră de către un echipaj din România a vârfului Ararat din Turcia, pe schiuri de tură.
Au botezul muntelui
Dan Caba, membru al Asociaţiei „Dianthus“, Christine Thellmann, Corina Fodor şi Akos Kozma, pe scurt, „Spirit“, sunt gata de plecare spre o nouă provocare. De data aceasta, cei trei medieşeni şi clujeanul Kozma se vor îndrepta către Muntele Ararat, aflat în Podişul Anatoliei, în vecinătatea graniţei turceşti cu Iranul şi Armenia. Plecarea în expediţie este programată pentru 24 aprilie. „Cu toţii avem experienţă. Corina a urcat şi ea pe Mont Blanc, alături de Christine, eu am fost pe Kilimanjaro şi Aconcagua, am schiat şi pe Elbrus, doar Akos nu a ieşit din ţară. Chiar dacă nu a făcut expediţii în afară, e cel mai bun schior din echipă şi foarte bine pregătit fizic şi e foarte motivat. E o provocare pentru echipă. Sper să reuşim cu toţii să trecem de această încercare. Sincer, nu avem emoţii, dar pulsează adrenalina. Ne gândim cum va fi, că plecăm în necunoscut, ne preocupăm de condiţiile meteo, ne facem programul pe zile. Ne dorim să ne funcţioneze echipamentul, să nu avem chestiuni tehnice neprevăzute, să ne simţim bine, să fim sănătoşi să nu avem probleme de aclimatizare“, a mărturisit Caba, în exclusivitate pentru Monitorul de Mediaş.
Planificare de la A la Z
Cei patru alpinişti vor lua avionul de la Bucureşti la Agri, via Istanbul, iar de acolo vor mai avea de parcurs cam 100 de kilometri până în oraşul Dogubayazit, aflat la baza muntelui. După o noapte de odihnă, vor porni cu maşina până la 2.300-2.400 de metri, startul urcuşului către tabăra 1, situată undeva la circa 3.000 m. „De la 2.400 de metri sperăm să începem cât de repede posibil să trecem pe schiuri de tură. Acesta e scopul nostru. Expediţia noastră e mai specială. Aici e găselniţa noastră, am fi primii români care se încumetă pe traseul acesta, care să ajungă pe vârful Ararat pe schiuri de tură. Planul nostru e să ajungem în tabăra 1 a doua zi, a treia zi facem o tură de aclimatizare până la 3.800-4.000 m, să vedem cum ne simţim, să vedem cum e zăpada, să facem o tură de recunoaştere şi ne întoarcem să dormim tot în tabăra 1. În ziua a patra, mutăm corturile în tabăra 2, cam la 4.000-4.200 m, iar în ziua a cincea, dacă vremea ne va permite, vom ataca vârful mare“, plănuieşte medieşeanul.
Depinde de vreme
Caba este de părere că traseul nu ar fi unul deosebit de dificil. „Teoretic, traseul nu e deosebit de tehnic, dar contează foarte tare starea zăpezii, vântul, vizibilitatea şi temperatura. O să avem un ghid care va veni cu noi până sus. Aşa a fost şi în Kilimanjaro, sunt reguli stabilite clar. Dacă totul merge bine, în ziua a cincea coborâm la tabăra 1 şi în ziua 6 suntem în Dogubayazit. Ne-am luat de la început două zile rezervă, să vedem cum ne simţim, cum e vremea. Sperăm să avem vrem bună. Avem bilete dus-întors la avion de 11 zile şi avem încredere că vom reuşi să ne ducem misiunea la bun sfârşit în acest interval de timp. Depindem de vânt şi de zăpadă. Dacă bate vântul tare, ne îngreunează, sperăm să nu ne ţină pe loc. Sper să nu găsim zăpada îngheţată pe porţiuni, dar şi aşa suntem decişi să mergem cu schiurile în spate spre vârf“, a dezvăluit, cât se poate de optimist, alpinistul.
Un echipaj sudat
„Spirit“ reprezintă în primul rând un grup de prieteni foarte buni, oameni care au mare încredere unii în alţii şi care se cunosc foarte bine. În această formulă, cei patru alpinişti s-au antrenat intens şi au bifat nenumărate zile pe crestele munţilor şi prin refugii montane, împărţind zile frumoase şi o sumedenie de amintiri. „Suntem o echipă bine sudată, avem încredere unii în alţii şi ne bazăm unii pe alţii, lucru foarte important când te înhami la un asemenea drum. În această formulă, în 2011 am cucerit cele 13 porţi ale Carpaţilor pe schiuri de tură, care la acea vreme a fost un proiect premieră pentru România. Acela a fost testul nostru ca echipă, prietenie, legătură, compatibilitate. Sus, pe munte, sunt cuvinte puţine, fapte multe. E o expediţie între prieteni şi oameni cunoscuţi şi sperăm să trecem cu bine şi de acest test“, spune Dan Caba. Dacă totul va merge bine în Turcia, cei patru visează să ajungă şi pe McKinley, tocmai în Alaska. „Ne dorim să găsim parteneri şi susţinere, ar fi frumos să se întâmple la anul. Am avut ţeluri frumoase, tot ce ne-am propus a fost bine calculat, nu a fost nimic forţat, spre exemplu Aconcagua a fost o expediţie extraodinară, o treaptă importantă urcată în cariera de alpinist. Pentru Everest, multe companii impun să ai bifat Aconcagua sau McKinley. Anul acesta o să fie două expediţii româneşti în Himalaya şi clar că îţi zboară gândul. Vedem ce ne rezervă viitorul. Speranţa şi încrederea nu mor şi nu ne pot fi furate. În viaţă trebuie să-ţi propui ţeluri, pentru a le putea atinge“, conchide temerarul medieşean.
Dan CABA | alpinist: „Pregătiri speciale nu au fost, dar toată iarna am băgat schi de tură, Bâlea şi Valea Doamnei ne ştiu pe de rost, pe toate tipurile de zăpadă, aşa că ne-am călit toată iarna. Am fost şi la Cindrel, Păltiniş şi Munţii Vlădeasa. De câteva săptămâni, de când s-a încălzit, am început să alergăm, să mergem şi cu bicicleta… condiţia fizică e vitală în încercări de genul acesta. Dacă totul merge bine pe Ararat, tot acolo, lângă lacul Van, mai este un vârf de 4.200 m, Suphan. Ar fi un bonus pentru noi, dacă totul merge conform planurilor noastre, să mai avem timp să-l urcăm. Dacă nu, tot în acea zonă a lacului mai sunt biserici, monumente istorice, băi termale şi ne dorim să ajungem şi acolo, pentru documentare.“
Rezonanţă istorică şi religioasă
Biblia povesteşte că pe Ararat s-ar fi oprit corabia lui Noe, atunci când apele potopului au început să scadă. Muntele Ararat, alcătuit din vârfurile Araratul Mare (5.165 metri) şi Araratul Mic (3.896 metri), este un vulcan stins aşezat în Podişul Anatoliei, pe teritoriul Turciei, aproape de graniţa cu Armenia şi Iran. Este cel mai înalt munte din Turcia, iar sub numele de Masis, el este cunoscut şi ca simbol naţional al Armeniei. „Ararat a fost primul meu vis spre escaladarea unui vârf din afară, de vreo zece ani mă tot gândesc la el. E un loc special, e un loc religios, apare în Biblie, Coran, în multe documentare, foarte multă lume a auzit de acest munte, chiar dacă nu ştie lumea foarte multe detalii tehnice. Ne dorim să aducem cât mai multe imagini, o să şi filmăm, ne dorim să prezentăm materialul foto-video prin ţară, pentru a le arăta şi altora ceea ce e acolo“, promite Dan.