Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat Liberal - filiala Mediaș şi Biserica Evanghelică au demarat o subscripţie publică în vederea strângerii de fonduri pentru renovarea Turnului Trompeţilor. Ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor Istorice, tinerii democrat-liberali au vernisat şi o expoziţie foto care promovează monumentele din oraş.
Autor: Alex PÎNTEA
Ieri s-a sărbătorit, în toată ţara, Ziua Internaţională a Monumentelor Istorice. Cu această ocazie, tinerii democrat-liberali au amenajat în Piaţa Regele Ferdinand I o expoziţie de fotografii cu monumentele istorice din oraş. De asemenea, în cadrul aceleiaşi expoziții tinerii au oferit medieșenilor interesaţi pliante informative și cărți referitoare la monumentele istorice care stau drept mărturie istoriei și legendelor controversate ale orașului nostru. „Monumentele istorice din Mediaș sunt adevarate valori care trebuie admirate şi preţuite atât de turiştii care ne vizitează municipiul, cât şi de medieşeni. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor Istorice, am dorit să promovăm istoria şi cultura orașului nostru. Participanţii la expoziţia pe care am organizat-o au putut admira monumentele istorice din Mediaș și au avut ocazia să afle mai multe detalii interesante despre acestea și despre istoria orașului“, a motivat Cristian Marian, reprezentantul OTPDL Mediaş.
Strângere de fonduri
Tot cu acestă ocazie, Organizaţia de Tineret a Partidului Democrat Liberal - filiala Mediaș, în colaborare cu Biserica Evanghelică din oraş, a dat startul unei subscripţii publice în vederea strângerii de fonduri necesare renovării Turnului Trompeţilor. Aceasta se va derula pe o perioadă de un an, iar toţi banii strânşi cu această ocazie vor fi folosiţi pentru lucrări de reparaţii ale monumentului istoric. „Am demarat o acţiune de strângere de fonduri, împreună cu Biserica Evanghelică, pentru salvarea Turnului Trompeţilor, unul dintre simbolurile oraşului nostru. Acţiunea se va derula până în anul 2014“, a mai spus Marian.
Între primele zece din lume
Turnul Trompeţilor este cunoscut în lumea largă datorită înclinaţiei sale de la sol, fiind printre primele 10 construcţii de acest gen din lume. Turnul Trompeţilor este înalt de 68,5 metri şi a fost ridicat în secolul al XV-lea. Chiar şi în ziua de azi, este singura clădire ce poate fi văzută din orice zonă a oraşului. Pe vremuri, turnul era locul preferat de străjerii aflaţi la post. Pentru a comunica apariţia unui intrus, paznicii cetăţii, de cum observau că se apropie cineva străin de cetate, foloseau o trâmbiţă, expusă acum în interiorul Muzeului Municipal. Clasificat printre primele zece turnuri înclinate ale lumii şi unul dintre cele mai înalte din ţară, Turnul Trompeţilor este acoperit cu ţiglă smălţuită şi se încadrează în structura arhitectonică a Bisericii Evanghelice „Sfânta Margareta“.