Prima ediţie a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu s-a încheiat, în acest sfârşit de săptămână, pe Valea Târnavelor, unde principalele gazde au fost Mediaşul şi Blăjelul. Însă comuna Axente Sever a avut onoarea de a fi prima oprire a oficialităţilor.
Ioan Gabor, fondatorul muzeului din cetate |
Datorită unei ample campanii de promovare, străvechea cetate din Axente Sever, unde turiştii se pot şi caza la pensiunea din incinta fortificaţiilor, va fi de acum mai cunoscută de turişti.
Acţiunea care particularizează oferta culturală pe Valea Târnavelor este circuitul turistic „Vânătoare de comori între cetăţi“, organizat de către Asociaţia Judeţeană de Turism. Sâmbătă, între orele 9 şi 21, turiştii au fost invitaţi la o excursie cu autocarul pe traseul Sibiu – Axente Sever – Ighişu Nou – Moşna – Richiş – Biertan – Sibiu, iar tariful de participare a fost de 45 lei/persoană.
Cetatea Axente Sever (Frauendorf) |
Cei interesaţi au putut face un circuit al bisericilor fortificate săseşti din nordul judeţului, început la Axente Sever. „I-am întâmpinat pe oaspeţii noştri cu pâine, cu sare, cu gogoşi, cu un pahar de vin şi le-am oferit ocazia să viziteze muzeul cetăţii, care este unic în zona de nord, şi biserica evanghelică. Am avut parada portului popular atât românesc, cât şi săsesc, şi ne bucurăm că am avut oaspeţi de marcă, care au apreciat istoria localităţii noastre şi oricând îi aşteptăm cu plăcere la Axente Sever“, povesteşte primarul Marius Grecu, bucuros de oaspeţi.
În acest week-end, Zilele Culturale ale judeţului Sibiu au fost sărbătorite în majoritatea localităţilor de pe Valea Târnavelor: la Mediaş, Blăjel, Biertan, Bazna, Moşna, Şeica Mică, Valea Viilor, Axente Sever, Brateiu, Ighişu Nou, Richiş, Mălâncrav, Micăsasa şi Şeica Mare.
Organizatorii şi toţi partenerii în acest proiect cultural al Consiliului Judeţean Sibiu au pregătit numeroase acţiuni culturale care să răspundă gusturilor variate ale publicului: dansuri medievale şi concerte de muzică medievală, filme documentare, concert simfonic, ateliere de meşteşuguri şi tradiţii populare, expoziţii de artă tradiţională şi pictură, simpozioane şi lansări de carte, spectacole folclorice. „Sibiul este un judeţ care trăieşte prin cultură şi toate manifestările culturale s-au bucurat de un public numeros, format în anumite localităţi şi din turişti străini. Scopul nostru este acela să promovăm prin cultură toate localităţile din judeţ“, a conchis Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean.
Citiţi mai multe în ediţia tipărită a Monitorului de Mediaş,
vineri, 14 iunie!