joi, 27 iunie 2013

Publicat la 6/27/2013 02:19:00 p.m. de Anonim

Înapoi la rădăcini. Ziua Internaţională a Iei a fost sărbătorită şi în Mediaş

Municipiul de pe Târnava Mare s-a alăturat altor 87 oraşe de pe şase continente care au celebrat Ziua Internaţională a Iei.


Autor: Alex PÎNTEA

Cu mic, cu mare, medieşenii s-au adunat în zona de agrement Greweln, la chemarea Asociaţiei Culturale „Mediaş Cetate Seculară“, „I Love Mediaş“ şi „Iniţiativă pentru Mediaş“.

La hanul Greweln

În ziua de Rusalii, medieşenii au sărbătorit alături de români din 44 de ţări. „Pentru noi a fost o zi lungă. Ne-am trezit de dimineaţă, am venit şi am decorat locul. Eu spun că evenimentul a ieşit bine. Vreau tare mult să le mulţumesc celor care au fost lângă noi, măcar cu un gând bun, dar şi tuturor celor care au fost aici. A fost o atmosferă bună, cu oameni încărcaţi de spirit. Proiecţia mea despre eveniment a fost să văd copii mici îmbrăcaţi îi ie dându-se pe leagăne, iar lucrul acesta l-am văzut“, mărturiseşte Cristina Pustai, unul dintre organizatorii evenimentului.

Program artistic

Programul Zilei Internaţionale a Iei a cuprins un recital al grupului „Motto“, continuat de ansamblul folcloric „Purtata“ şi apoi de trupa „Arhaic“. Momentele artistice au fost foarte bine primite de spectatorii prezenţi în număr mare la hanul Greweln. „Nu am crezut vreodată că va reuşi cineva sau ceva să unească atâţia oameni, să nu se audă nimic de rău, de dezbinare, toată lumea să fie bucuroasă, toată lumea să fie fericită, de la copiii cei mai mici, care nu pot să stea în picioare, până la cei mai în vârstă oameni. Ia românească a reuşit să scoată mizeria dintre noi, am uitat de vârstă, am uitat de apartenenţa politică, am uitat de orice, ne-am bucurat că am luat cămaşa românească şi am trăit româneşte“, a comentat folkistul Ioan Ivan, de la „Motto“.

În mediul on-line

Sărbătoarea a luat naştere datorită reţelei de socializare Facebook. Comunitatea on-line „La blouse roumaine“, cu peste 18.000 de membri, a sunat mobilizarea pentru data de 24 iunie, sub sloganul „Îmbracă planeta în ia românească!“. Românii şi nu numai ei au fost provocaţi să se fotografieze purtând o ie, apoi să încarce imaginea pe Facebook.

Inspiraţie pentru artişti

Cămaşa femeiască tradiţională românească a atras atenţia artiştilor din toată lumea, fiind imortalizată de pictorul francez Henri Matisse în mai multe tablouri, unul dintre ele – „La blouse roumaine“ (1940) - fiind expus la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Un pictor român, de origine evreiască, Constantin Daniel Rosenthal, a imortalizat-o pe Maria Rosetti în „România revoluţionară“ purtând ie şi năframă. Ia românească apare şi în tablourile semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă ş.a. Ia a fost sursă de inspiraţie pentru creaţia vestimentară a unor celebri designeri precum Yves Saint Laurent, care a creat, în 1981, o întreagă colecţie intitulată „La blouse roumaine“, urmat Jean Paul Gaultier, Kenzo sau Tom Ford, care a reinterpretat ia din zona Sibiu, cu broderii negre specifice zonei, şi care a apărut în revista americană „Vogue“, în martie 2012, purtată de cântăreaţa Adele. Apoi au fost Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui sau Philippe Guilet. Printre designerii români care s-au inspirat din portul românesc se numără Adrian Oianu, Dorin Negrău, Corina Vlădescu şi Ingrid Vlasov.
    Trimite prin e-mail