Operatorul de salubritate ECO-SAL a desfăşurat, în perioada septembrie 2012 – iunie 2013, proiectul „Roadele compostului“, adresat copiilor din grădiniţele medieşene, precum şi cadrelor didactice.
Grădiniţele înscrise în proiect au fost „Dumbrava Minunată“, „Pinocchio“, nr. 5, „Piticot“, „Rază de soare“, nr. 14, „Bucuria copiilor“, nr. 12, nr.1, dar pe parcurs s-a alăturat şi Clubul Copiilor şi al Elevilor.
Proiectul a constat în informarea cadrelor didactice asupra modalităţilor de obţinere a compostului şi a iniţierii copiilor în ceea ce priveşte cea mai bună modalitate de reutilizare a deşeurilor biodegradabile. Au fost puse la dispoziţia grădiniţelor atât recipienţii necesari pentru compostare, cât şi materialele informative utile în derularea proiectului: flyere şi ghidurile „Fabrica de pământ“ şi „Pământ curat!“, folositoare pentru realizarea compostării individuale. Informaţiile au fost transmise într-un mod mult mai simplu copiilor, cu ajutorul unui desen animat care a fost proiectat în fiecare grădiniâă. Cu această ocazie, micuţilor le-au fost explicaţi şi paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a obţine un compost bun pentru culturi sănătoase. Fiecare preşcolar a fost implicat direct în proiect, prin participarea la: punerea deşeurilor biodegradabile (iarbă, crengi, frunze, coji de legume, coji şi cotoare de fructe) separat în compostor, udarea compostului şi plantarea seminţelor şi utilizarea în această activitate a compostului rezultat în urma degradării deşeurilor biodegradabile.
„Roadele compostului“ se vor vedea în septembrie, când ar trebui să înflorească seminţele plantate în această lună. Proiectul va continua şi în următorul an şcolar, cu următoarea generaţie din grădiniţele participante. (A. L.)