Revitalizarea zonei centrale a oraşului, înfiinţarea unui „incubator de afaceri“, sprijinirea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, sprijin acordat tinerilor care doresc să pornească pe drumul antreprenoriatului. Sunt doar câteva dintre obiectivele pe care Mediaşul şi-a propus să le realizeze prin intermediul proiectului european JEWEL Model.
Autor: Milu OLTEAN
La finele săptămânii trecute, reprezentanţii municipalităţilor partenere au avut o întâlnire de lucru la Mediaş, prilej cu care a fost prezentată strategia de lucru şi paşii proiectului.
Un proiect, cinci municipalităţi
Aplicantul principal al proiectului este municipalitatea Perugia, alături de care se mai află în parteneriat Mediaşul, Patras (Grecia), Sliven (Bulgaria), Sibenik (Croaţia) şi Gjirokastër (Albania). Împreună cu aceste şase oraşe sunt parteneri şi Agenţia de Dezvoltare Economică Regională Umbria din Italia, Agenţia de Dezvoltare Regională Grecia de Vest, Institutul de Cercetare „Polymetis“ din Bulgaria şi Universitatea din Gjirokastër. Oraşele doresc să-şi revigoreze centrele istorice, prin atragerea de activităţi economice, dar şi să dea un imbold tinerilor dornici să înceapă o afacere.
2 milioane de euro
Prezent la Mediaş, managerul general al proiectului, Armando Fizzarotti, a explicat că JEWEL Model urmăreşte două obiective esenţiale: pe de o parte, să conceapă o strategie pentru conservarea şi renovarea centrelor istorice, iar în acelaşi timp, să contribuie şi la revigorarea economică a centrelor istorice şi să acorde sprijin tinerilor şi tuturor celor interesaţi să înfiinţeze firme din sectorul IMM. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională din Sud-Estul Europei, are un buget de două milioane de euro, dintre care 236.000 îi vor reveni Mediaşului, şi se va desfăşura vreme de doi ani.
Mediaşul avangardist
Fizzarotti a ţinut să felicite municipalitatea medieşeană pentru faptul că a derulat deja două proiecte europene, CREA.RE şi OP-ACT, menţionând că, prin aceste proiecte, Mediaşul s-a arătat interesat de viitorul său, mai ales de sectorul industriilor cultural-creative, care va avea o pondere importantă în finanţările acordate de la bugetul UE. „În perioada 2014-2020, mare pondere din fondurile UE sunt legate de sectorul industriilor cultural-creative, iar paşii făcuţi de Mediaş în această direcţie prin proiectul CREA.RE sunt de apreciat. Sunt oraşe mari din Europa care n-au derulat un astfel de proiect şi sunt bucuros şi felicit Mediaşul pentru implicarea sa“, a apreciat oaspetele italian. Acesta a ţinut să puncteze, în premieră, că partenerii din JEWEL Model vor face demersuri pentru ca în cadrul proiectului să fie introdusă şi o componentă care să implice găsirea de pieţe de desfacere pentru întreprinzătorii din oraşele partenere. „Este important ca tinerii să rămână acasă, să-şi dezvolte afaceri acasă, să se implice în viaţa comunităţilor, iar proiectul are în vedere şi această latură. Tocmai de aceea, ne gândim şi la stabilirea unor conexiuni, care să fie un imbold pentru cei care se gândesc să înceapă o afacere“, a anunţat el.
Pentru relansare
Petar Misura, coordonatorul proiectului din Sibenik, a arătat că, în ciuda faptului că oraşul său este un centru al turismului nautic, acesta are de suferit din cauza că centrul istoric este locuit de o populaţie preponderent vârstnică şi din ce în ce mai puţin numeroasă. „Am derulat alte proiecte europene care au vizat o serie de aspecte ale oraşului, inclusiv reabilitări, dar avem o problemă cu faptul că centrul istoric este o zonă în care nu se întâmplă mare lucru. Tocmai acesta a fost moticul pentru care am intrat în acest parteneriat şi avem încredere că la final vom avea rezultate vizibile”, a spus Misura. În aceeaşi situaţie se află şi Perugia: centrul istoric este o zonă rău famată, în care turiştii nu sunt în siguranţă pe timp de noapte, iar prin implicarea în proiect, italienii îşi doresc să schimbe percepţia şi să readucă la viaţă spaţiul istoric. Pe de altă parte, Krasimir Nikolaev Marchev din Sliven a explicat că oraşul său are de suferit în urma crizei economice. „Manufacturile şi construcţiile sunt vârful economiei locale, dar am avut mult de suferit de pe urma crizei. Credem că un incubator de afaceri şi centrul urban vor avea o pondere importantă în relansarea economică şi mizăm mult pe acest proiect“, a apreciat partenerul bulgar.
Cursuri de antreprenoriat
Rezultatele proiectului JEWEL Model vor fi vizibile rapid la Mediaş. Astfel, în a doua jumătate a anului, vor începe cursurile de antreprenoriat şi consultanţă pentru tinerii şi toţi cei interesaţi să înfiinţeze o întreprindere nouă, în special pe segmentul IMM-urilor. „În cadrul cursurilor, circa 50 de persoane vor afla informaţii de bază legate de domeniul administrativ, legal, de înfiinţare şi gestionare a unei firme, dar şi informaţii economice, financiar-contabile sau strategii de marketing. Proiectul îşi doreşte revitalizarea zonelor istorice, iar, pe acest segment, centrul urban pe care-l vom înfiinţa va avea rolul de a aduce în faţa locuitorilor informaţii legate de zona centrală, despre dezvoltarea şi istoricul ei. Revitalizarea presupune studii şi cercetare, iar Direcţia de Urbanism a municipalităţii va fi un pilon de bază în acest sens, precum şi găsirea unor modele din ţară care să poată fi aplicate la Mediaş sau care să ne poată oferi idei privind zona centrală“, a detaliat Vladimir Şargu, coordonator de proiect din partea Primăriei Mediaş.
Armando FIZZAROTTI | manager proiect: „Proiectul urmăreşte înfiinţarea unui centru urban într-o locaţie centrală, ca un spaţiu deschis, unde toţi cei interesaţi să poată afla informaţii legate de dezvoltarea zonei centrale, de istoricul, de evoluţia sa. Acestea nu vor intra în conflict cu serviciile de urbanism din cadrul administraţiilor, ci vor colabora. De asemenea, proiectul vrea să fie prezent la «naşterea» şi primii ani de viaţă ai unor IMM-uri, să acorde asistenţă, cursuri şi sprijin pentru tineri şi orice persoană interesată din localităţile partenere.“
Încrezător în reuşită
Primarul Mediaşului, Teodor Neamţu, este încrezător în reuşita proiectului şi consideră că fiecare proiect reprezintă o piesă imporantă în dezvoltarea oraşului. „Sunt convins că rezultatele din acest proiect ne vor fi de ajutor. Acest proiect înseamnă şi 236.000 de euro care-i vor reveni Mediaşului, dar şi realizarea unor obiective concrete, care contribuie la dezvoltarea industriilor cultural-creative atât din Mediaş, cât şi dincolo de graniţele oraşului, în regiunea Târnavelor. Fiecare proiect reprezintă o piesă importantă care se aşează în acest puzzle pe care-l construim: dezvoltarea Mediaşului şi a zonei“, este de părere Neamţu.