Satul Valea Viilor, a cărui biserică fortificată se află în patrimoniul mondial UNESCO, riscă să fie monitorizat pentru încălcarea regulilor impuse de organismul internaţional.
Biserica fortificată de la Valea Viilor, monument UNESCO din 1999 |
Autorităţile au constatat că mai mult de jumătate din casele localităţii au fost modificate de săteni, fără a respecta nimic din ce presupune un sit protejat. „Discutăm cu proprietarii, încercăm să le explicăm că este greşit să schimbe ţiglăria ceramică cu tablă. Actualii locuitori nu şi-au asumat biserica evanghelică, nu o percep cultural ca a lor şi atunci există o oarecare distanţare faţă de ea. În plus, este o comunitate nu tocmai bogată şi atunci intervenţiile nu sunt de calitate, evident, şi sunt case aflate în paragină şi oamenii fac lucrări care nu sunt corecte“, a avertizat Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu. Pentru a reface o singură casă după regulile UNESCO, ar fi nevoie de 100.000 de euro, iar proprietarii care modernizează „după ureche“ riscă doar o amendă. Situaţia ar putea fi analizată în cadrul reuniunii UNESCO din noiembrie, de la Paris, după ce inspectorii de la Direcţia pentru Cultură Sibiu şi cei de la Bucureşti au întocmit un raport în acest sens.
Intrată în patrimoniul UNESCO în 1999, comuna Valea Viilor ar putea să se dezvolte mult mai mult, dacă ar şti cum să-şi atragă turiştii. Spre exemplu, în comuna Biertan, celălalt sit UNESCO din judeţul Sibiu, vin zilnic cel puţin 200 de turişti doar pentru a vizita biserica fortificată săsească, potrivit primarului localităţii, citat de Agerpres. Directorul Pop a precizat că, la Biertan, 70 la sută din gospodării corespund normelor UNESCO. "Două sunt localităţile unde avem un interes major, acelea sunt Biertan şi Valea Viilor, pentru că ele sunt situri UNESCO, monumente UNESCO, bisericile evanghelice. Iar tot ce este sat, pentru că asta e «surpriza» neplăcută, atât pentru administraţia locală, cât şi pentru cetăţeni, practic tot satul este un sit protejat, în care nu poţi să modifici. Dacă la Biertan situaţia este totuşi bună, la Valea Viilor este o problemă", a menţionat Pop. (M. C.)