sâmbătă, 6 iulie 2013

Publicat la 7/06/2013 04:01:00 p.m. de Redacţie

Turul ţării pe întuneric

Arnold Csaba Butu, un ciclist nevăzător, a pornit într-un tur naţional din Piaţa Corneliu Coposu. Ciclistul băimărean Florin Georgescu, şi el nevăzător, a pornit prin ţară tot în tandem, dând astfel startul campaniei naţionale „Caravana CASPER“, iniţiate de „Assoc“ Baia Mare şi având ca partener Asociaţia „Phoenix – Speranţa“ din Mediaş.


Autor: Alex PÎNTEA

V-aţi gândit vreodată că aţi putea merge cu bicicleta fără să vedeţi nimic, iar asta pe o distanţă de 1.500 km? Asta fac Florin Georgescu şi Arnold Butu. Alături de câte un ciclist văzător, ei străbat România în şaua bicicletelor donate de Euroins România. Campania şi-a propus să atragă atenţia asupra abilităţilor pe care le au persoanele cu dizabilităţi, dar şi să schimbe mentalitatea românilor faţă de nevăzători.

Condamnat la orbire

Arnold Csaba Butu are 44 ani şi vine din Odorheiu Secuiesc. Din copilărie a început să orbească, iar la 32 ani a fost obligat să se pensioneze. „Am o boală ereditară. Nu sunt complet nevăzător, sunt slab văzător. Văd ceva, dar nu mă pot descurca singur. Am fost diagnosticat cu această boală la vârsta de 8 ani şi de atunci s-a tot agravat. Până la 25 de ani am putut să citesc“, povesteşte el.

Şi-a învins limitele

Boala l-a lovit, însă nu l-a doborât. Pasionat de sport, Arnold s-a apucat de ciclism de performanţă. În ultimii 12 ani, a participat la două duzini de competiţii internaţionale, printre care şi Jocurile Paralimpice de la Beijing. „Făceam sport şi înainte, dar nu la nivel de competiţie. M-am apucat de ciclism pentru că nu voiam să stau în casă toată ziua. În primul an am făcut cicloturism şi am mers la Veneţia. Din 2003 am început să particip la competiţii. Cel mai frumos concurs pentru mine a fost Campionatul Mondial din Elveţia. A fost cel mai rapid concurs. Am parcurs 102 km în două ore şi nouă minute. În ţară nu se organizează concursuri în tandem şi nu primim puncte pentru a ne califica la Campionatul Mondial, dar participăm de plăcere. După ce m-am pensionat, m-am apropiat de sport. Îmi place când merg cu bicicleta să simt vântul pe faţă, îmi place că sunt obosit, îmi place că fac ceva“, spune bărbatul care se antrenează zilnic între două şi cinci ore.

Zidul dizabilităţii

Marţi dimineaţă, Arnold şi fiica sa adolescentă, Andrea Szabina, au ajuns în Piaţa Corneliu Coposu din Mediaş, punctul de pornire al aventurii lor sportive. Aici, organizatorii au construit un zid din cutii de carton pe care a fost inscripţionat cuvântul „DIZABILITATE“, apoi tandemul de pe bicicletă l-a demolat. „M-a invitat un coleg de la Bucureşti, cu care colaborez de mai mulţi ani, şi el tot nevăzător. Mesajul pe care am dorit să îl transmitem este unul foarte simplu: dărâmaţi ziduri şi construiţi poduri în loculacestora. Sunt foarte multe ziduri de dărâmat între oameni, între cei cu dizabilităţi şi cei fără probleme. De aici rezultă că sunt foarte poduri care se pot construi din zidurile dărâmate“, consideră Butu.

Proiect cu finanţare europeană

Derulată în cadrul proiectului "Servicii sociale integrate şi formare vocaţională pentru persoane cu dizabilităţi", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, campania doreşte să atragă atenţia asupra abilităţilor pe care le au persoanele cu dizabilităţi şi urmăreşte schimbarea mentalităţii opiniei publice referitoare la acest aspect. Echipa Nord a caravanei CASPER a pornit din Baia Mare, urmând ca pe parcursul lunii iulie 2013 să străbată 19 oraşe reşedinţă de judeţ: Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Arad, Zalău, Cluj Napoca, Alba Iulia, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Bistriţa, Suceava, Botoşani, Iaşi, Piatra Neamţ, Bacău, Vaslui, Focşani, Galaţi, Brăila. Elementul central al campaniei îl constituie manifestul pe bicicletă susţinut de cunoscutul Florin Georgescu, ciclistul nevăzător, care parcurge distanţele între oraşele sus-amintite pe o bicicletă tandem cu Alexandru Răcănel, la fel cum au parcurs distanţa Arad-Londra în 2012. În paralel, Echipa Sud străbate cealaltă jumătate de ţară: Mediaş, Sibiu, Deva, Timişoara, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Alexandria, Piteşti, Târgovişte, Ploieşti, Braşov, Sfântu Gheorghe, Buzău, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Slobozia. În cadrul campaniei, caravana va mai parcurge şi oraşele: Bucureşti, Voluntari, Giurgiu, Călăraşi. În fiecare oraş, caravanele vor face vizite instituţiilor locale: AJOFM, IŞJ, SPAS şi ONG-uri unde vor transmite mesajul proiectului iar în piaţa centrală vor derula activităţi interactive de sensibilizare a opiniei publice.

Echipă de promovare

Fiecare echipă de biciclişti este însoşită de membri ai Asociaşiei „Assoc“, care vor lua legătura cu autorităţile din fiecare oraţ pentru a le aduce la cunoştinţă proiectul lor. Cicliştii îi vor provoca pe trecători să încerce pedalatul în pereche. „Proiectul se derulează încă din anul 2010. Până acum am reuşit să integrăm în muncă mai multe persoane cu dizabilităţi, iar acum promovăm acest model în toată ţara. Echipa noastră va merge în 21 de oraşe, câte unul pe zi. Încercăm o sensibilizare a opiniei publice cu privire la oportunităţile pe care le are o persoană cu dizabilităţi de a se angaja, respectiv mutarea accentului de pe ceea ce persoana nu poate pe ceea ce poate“, motivează expertul Darie Croitoriu. La începutul lunii august, cele două echipe vor ajunge la finiş în Bucureşti.
    Trimite prin e-mail