sâmbătă, 6 iulie 2013

Publicat la 7/06/2013 05:46:00 p.m. de Redacţie

Ultima scumpire

De la începutul lunii iulie, plătim mai mult pentru apa potabilă şi pentru serviciul de canalizare.


Autor: Alex PÎNTEA

Societatea Apa Târnavei Mari S.A. a majorat tarifele. Scumpirea este ultima din cadrul proiectului de reabilitare şi extindere a sistemelor de apă şi apă uzată finanţat cu fonduri europene. O altă noutate este aceea că, de acum înainte, se va aplica un tarif unic în toate localităţile deservite de operatorul regional. 

Creştere diferenţiată

Acum, metrul cub de apă îi costă pe medieşeni 3,19 lei, cu şapte procente mai mult faţă de preţul anterior. În ceea ce priveşte metrul cub de apă uzată, acesta se taxează cu 3,07 lei, cu 21 la sută mai mult faţă de tariful de până la 1 iulie. „Prin contractul de finanţare încheiat între Autoritatea de Management – POS Mediu şi societatea noastră a fost impus un plan de creştere reală a tarifelor în şase etape, începând din 2008 şi până în 2013, ultimul an de implementare al proiectului. Astfel, începând cu 1 iulie 2013, se ajunge la aplicarea unui tarif unic pentru aglomerările Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, atât la serviciile de apă, cât şi la cele de canalizare. Raportat la anul trecut, vorbim de o ajustare de şapte la sută a prețului apei şi o majorare de 21 la sută a tarifului de canalizare la Mediaş, iar în regiunile Agnita şi Dumbrăveni, de o ajustare de 14 la sută a preţului apei şi o majorare de 21 la sută a tarifului de canalizare“, a detaliat Virgil Bucşe, directorul general al S.C. Apa Târnavei Mari S.A. 

Şi costuri mai mari

Efectiv, societatea Apa Târnavei Mari a corelat preţul apei cu rata inflaţiei, în timp ce o majorare mai însemnată a fost înregistrată în ceea ce priveş-te serviciul de canalizare. „Preţurile la apă au rămas neschimbate din 2006, fiind doar ajustate cu indicele preţurilor de consum. Creşterile reale au fost înregistrate la tariful de canalizare, deoarece proiectul POS Mediu a pus accent pe stoparea poluării mediului şi creşterea gradului de siguranţă sanitară a populaţiei prin extinderea reţelelor de canalizare şi crearea, respectiv modernizarea de staţii de epurare în regiunile proiectului, implicând costuri de operare mult mai ridicate la Mediaş, Agnita ţi Dumbrăveni, unde am finalizat lucrările la staţiile de epurare“, motivează Bucşe.
    Trimite prin e-mail