În inima Transilvaniei, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc a găsit cel mai bun loc pentru a organiza primul festival din România dedicat filmului horror şi fantastic. Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu managerul „Lună Plină” Festival, Codruţa Creţulescu, pentru a afla ce îi aşteaptă pe cinefili, în perioada 14-18 august, la Biertan. Cititorii Monitorului pot câştiga, prin tragere la sorţi, două abonamente la proiecţiile din festival.
Monitorul de Mediaş: Cum s-a născut ideea festivalul „Lună Plină” ? De ce în Transilvania, de ce la Biertan ? Cum staţi cu pregătirile pentru cea de-a doua ediţie ?
Codruţa Creţulescu: Cred că sunt trei-patru ani de cînd Andrei Creţulescu şi cu mine am vorbit prima oară cu Tudor Giurgiu despre un festival de gen – a durat ceva până ce ne-am urnit, dar anul trecut am reuşit, în fine, s-o facem. Biertanul e un loc splendid, în inima Transilvaniei, perfect pentru a descoperi oameni, tradiţii şi bunătăţi… şi pentru a te răcori la lăsarea serii cu niscai sperieturi bine ţintite. Nu e deloc dificil de ajuns aici (20 de minute de Sighişoara sau Mediaş) şi, dacă luăm în calcul ce înseamnă Transilvania, din punct de vedere cinematografic, pentru străini (dar şi pentru români), un festival horror şi fantastic nu putea avea loc în nici o altă parte.
Monitorul de Mediaş: Aţi lansat, în premieră, o campanie de crowd-funding. Cum merge acest „experiment” ?
Codruţa Creţulescu: Merge destul de lent pentru că, aşa cum ne atrăgea atenţia cineva, românii nu sunt obişnuiţi să susţină financiar evenimentele culturale – sau, mai bine zis, nu sunt obişnuiţi să susţină ceva ce nu are implicaţii umanitare –; necesitatea de a investi în proiectele artistice a fost înţeleasă foarte bine în străinătate (au ajuns să se producă şi filme finanţate în exclusivitate prin donaţii) şi, foarte probabil, lucrurile se vor schimba în câţiva ani şi în România.
Monitorul de Mediaş: Au primit bine locuitorii din Biertan acest eveniment ? În ce măsură vă sprijină la organizare administraţia locală ?
Codruţa Creţulescu: Colaborăm în mod direct atât cu Consiliul Judeţean Sibiu, cât şi cu Primăria Biertan – fiind vorba de o comunitate mică, nici n-ar fi putut fi altfel. Localnicii ne-au privit iniţial cu suspiciune (şi când spun iniţial mă refer la perioada de pregătire a primei ediţii), dar de îndată ce au văzut că suntem nişte oameni perfect normali – şi noi, şi cei veniţi să vadă filme – am început să interacţionăm; astfel, unul dintre punctele de atracţie non-filmice ale festivalului e reprezentat de Târgul de produse tradiţionale, unde biertănenii sunt şefi (la prăjituri, brânzeturi şi tot soiul de alte minunăţii)...
Monitorul de Mediaş: Ştiu că, anul trecut, voluntarii în cadrul festivalului au contribuit la restaurarea unor locaţii vechi din Biertan. Se vor implica în astfel de proiecte şi în acest an?
Codruţa Creţulescu: Anul trecut am renovat dispensarul din Biertan şi am repus în funcţiune cinematograful care stătuse închis preţ de 22 de ani. Munca la cinema nu e nici pe departe încheiată – loc de mici (sau mari) retuşuri este oricând –, dar anul acesta festivalul creşte şi graţie unei pivniţe/popicării dezafectate descoperită de Oana Giurgiu şi pe care, conform bunului obicei, am „scos-o la lumină”.
Monitorul de Mediaş: Care sunt aşteptările dvs. de la cea de-a doua ediţie a festivalului, în ceea ce priveşte prezenţa publicului ?
Codruţa Creţulescu: Dacă anul trecut am avut 3.000 de spectatori, anul acesta ne-am dori cel puţin 3.001. Glumesc... E foarte greu să faci pronosticuri, dar numărul dublu de filme şi extinderea festivalului de la trei la cinci zile ne face să sperăm la mult mai mulţi vizitatori. Nu de alta, dar camping-ul făcut de echipa festivalului, terasa „La Ţăruş”, pensiunile şi localnicii îşi aşteaptă musafirii.
Monitorul de Mediaş: Care este procentajul publicului străin prezent la ediţia de anul trecut a festivalului şi la ce prezenţă vă aşteptaţi în acest an din partea publicului din afara României?
Codruţa Creţulescu: „Lună Plină” este, încă, la început de drum şi, deşi în România este singurul eveniment de acest fel, la nivel european, toate ţările care se respectă (adică aproape toate) au tradiţie îndelungată în acest domeniu. Anul trecut am avut ceva vizitatori din străinătate, mai ales din Franţa şi Germania, unii veniţi strict pentru festival, alţii veniţi şi pentru festival. „Lună Plină” are loc la Biertan şi pentru că e un loc ce merită promovat mai mult din punct de vedere turistic; orice om care ajunge acolo pentru că a auzit că „se dau filme” şi, cu această ocazie, vizitează zona, ne apropie cu un pas de îndeplinirea acestui scop.
Monitorul de Mediaş: Care sunt proiecţiile cele mai aşteptate în cadrul acestei ediţii? Ce surprize le-aţi pregătit cinefililor?
Codruţa Creţulescu: Toate proiecţiile sunt aşteptate! Nu glumesc... 20 din cele 24 de lungmetraje şi cam 85% din scurtmetraje sunt difuzate în premieră în România şi numai unul dintre filme – „Passion” al lui Brian De Palma, prezentat în secţiunea „American Masters”, va avea premiera în cinematografe. Şi pentru că am pomenit de această secţiune, cei care vin la Biertan mai pot vedea cele şapte filme din competiţie (axată pe primul sau al doilea film), cele opt titluri din secţiunea „Tenebre”, un best of 2012-2013 în materie de producţii lansate în cadrul celor mai importante festivaluri fantastice ale lumii sau cele trei proiecţii în versiuni restaurate digital ale unor titluri de referinţă din istoria cinema-ului fantastic – adică „Full Moon Classic”. Iar dacă sunt cu adevărat rezistenţi şi curajoşi, atunci îi aşteptăm la „Grindhouse”, secţiune compusă în acest an dintr-un maraton de trei filme, intitulat „Zombies' Night Out”. Nu cred că are rost să mai spun despre ce e vorba...
Monitorul de Mediaş: Ce alte activităţi şi evenimente conexe le propuneţi cinefililor la „Lună Plină” ?
Codruţa Creţulescu: Şi în acest an vom avea Atelierele Fantastice, locul ideal pentru cei pasionaţi de ce se întâmplă în culisele cinema-ului de gen. De asemenea, introducem EducaTIFF-ul, programul de cultură cinematografică dedicat celor mici. Şi, desigur, concerte (EINUIEA vine cu o coloană sonoră în premieră, compusă pentru proiecţia aniversară a filmului „Fantomas”, realizat de Louis Feuillade fix acum 100 de ani) şi expoziţii şi petreceri, seară de seară.
Concurs pentru cititori
Cititorii Monitorului de Mediaş au ocazia să câştige, prin tragere la sorţi, două abonamente la toate proiecţiile din cadrul festivalului, dacă dau „like“ paginii facebook.com/MonitoruldeMedias. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe www.monitoruldemedias.ro şi pe pagina de Facebook a săptămânalului nostru.